Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

DN baserar Nobelprisartikel på fejkat Twitterkonto

Publicerad: 8 oktober 2015, 10:58

"Svetlanas" konto.

Nobelprisvinnaren i litteratur tillkännagavs i dag klockan 13. Men redan på förmiddagen passade både DN och SVT på att skriva en artikel om att Svetlana Aleksijevitj vann – baserat på ett twitterkonto de själva konstaterar "troligtvis är fejk".


Ämnen i artikeln:

NobelprisetDNSVT

Ungefär för en vecka sedan skapades Twitterkontot – som inte ens bär samma stavning som författaren Svetlana Aleksijevitj.

Kontot har två tweets, varav den ena lyder: "Swedish Academy awarded tom e the Nobel Prize in Litterature 2015. I recieve now a call from Sweden I'm happy, very happy! Thanks".

SVT lade ut en artikel under rubriken: "Twitter-Svetlana: "Jag fick Nobelpriset" och DN under rubriken "Jag fick Nobelpriset i litteratur". Båda konstaterar dock att det inte är säkert att kontot är äkta.

Enligt Mattias Carlsson, nyhetschef på DN, skrivs artikeln om i just denna stund.

Varför lades den ut om ni visste att kontot troligtvis är fejk?
– Ja, det kan man fråga sig, vi borde ha fått tag på agenturen först. I och för sig kan det finnas ett nyhetsvärde i att det är ett konto som sprids, att många tror att det är äkta och sant, säger Mattias Carlsson.

Bedömde ni att så var fallet här?
– Nej, man kan konstatera att vi borde ha fått tag på agenturen först innan artikeln lades ut.

Fotnot: När vinnaren presenterades visade det sig vara Svetlana Aleksijevitj som vann.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

NobelprisetDNSVT

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.