Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

DN i rekryteringsräd inför valet – värvar från Aftonbladet, SvD och SR

Publicerad: 19 december 2017, 13:45

Inför valrörelsen nästa år gör Dagens Nyheter sin största journalistiska satsning sedan 2011.


Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterCaspar OpitzVal 2018Rekrytering

Resumé har tidigare rapporterat om att DN investerar mångmiljonbelopp på journalistik inför valåret 2018. Chefredaktör Peter Wolodarski har  kallat satsningen för "historisk" och ledningen gavs grönt ljus gällande rekryteringarna av DN:s styrelse när budgeten godkändes tidigare i höstas.

Nu har man tillsatt 14 tjänster (varav sex projektanställningar och en nuvarande medarbetare som byter tjänst).  Bland de nya projekttjänsterna ingår en faktakollsredaktör där Viralgranskaren Hugo Ewald lämnar Metro för DN och fem ytterligare reportertjänster. Tidigare under året har man dessutom nyanställt omkring 20 journalister.

Rekryteringarna inför nästa år är den enskilt största ekonomiska satsningen på journalistik som Dagens Nyheter har gjort sedan den nya Stockholmsdelen lanserades 2011. Enligt tidningens redaktionschef Caspar Opitz är värvningarna en återinvestering av vinsten som möjliggörs bland annat genom att DN under hösten passerat 120 000 digitala prenumeranter.

– Vi har jobbat länge med de här rekryteringarna för att ge läsarna en så kvalitativ bevakning som möjligt under valåret. I den digitala produktionens tidevarv och där valet är viktigare än på länge måste vi kunna erbjuda läsarna bra politikbevakning. Annars förlorar vi vårt existensberättigande, säger Caspar Opitz till Resumé.

Förutom värvningarna på reportersidan stärker DN upp sina digitala muskler inför nästa år med nya sid-, bild-, webb och sociala medierredaktörer.

– Vi vill förstärka den digitala paketeringen och presentationen av vår kvalitetsjournalistik och planerar för nya format för det digitala berättandet. Vi kommer också att lansera ett antal digitala tjänster under valåret.

Bland annat anställs Hugo Ewald som faktagranskare på projektbasis. Hur kommer hans roll att se ut?
– Det är inte helt fastlagt utan det bestämmer han till viss del själv. I huvudsak kommer han att samarbeta med de andra redaktionerna.

DN:s satsning inför 2018

Extratjänster (projekt)
Politikreportrar: Alexandra Urisman Otto och Amanda Lindholm
Faktakollredaktör: Hugo Ewald (Metro)
Livreportrar: Alexandra Carlsson Tenitskaja (Aftonbladet), Edgar Mannheimer (SR) och Viviana Canoilas.

Fasta tjänster
Digital planeringsredaktör: Johan Furusjö (Aftonbladet)
Digital sidredaktör: Jessika Svensk (byter tjänst)
Bildredaktör dn.se: Pi Frisk (Aftonbladet/SvD)
Webbredaktör, biträdande ettaredaktör: Britta Persson (UR)
Sociala medier-redaktör: Maja Eriksson
Sociala medier-redaktör: Madeleine Longo
Sedan tidigare har Augustin Erba och Johar Bendjelloul, SR, anställts.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.