Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

DN-journalister greps i Ukraina

Publicerad: 21 juli 2014, 08:20

Under söndagen tillfångatogs DN:s reporter Jan Lewenhagen och fotograf Paul Hansen av separatister i östra Ukraina. De släpptes efter tre timmar.


Ämnen i artikeln:

UkrainaPaul HansenPeter WolodarskiDagens Nyheter

Det var vid tio-tiden lokal tid som DN:s reportageteam greps. Paul Hansen och Jan Lewenhagen var då inne på bårhuset i Donetsk för att utröna om det fanns några kroppar från det kraschade planet där. En grupp separatister från självutropade Folkrepubliken Donetsk dök hastigt upp. De pratade upprört, knuffade journalisternas tolk, sökte igenom deras tillhörigheter och berättade att de var gripna.

– Ett befäl var mycket aggressivt. Efteråt berättade vår tolk att han hade sagt att hela hans familj hade blivit dödad av den ukrainska armén i Slovjansk och att han nu ville döda henne och hela hennes familj, säger Paul Hansen till DN.

I den ukrainska underrättelsetjänsten SBU:s byggnad i staden placerades
Paul Hansen och Jan Lewenhagen i ett tomt kontor tillsammans med tolken och en chaufför. I lokalen satt ytterligare sju personer tillfångatagna, bland dem en journalist från brittiska BBC och en journalist från ryska Russia Today. DN:s team hade lyckats gömma undan en mobiltelefon och kunde berätta om vad som hade hänt via sms samt mejla över en karta med information om var de befann sig.

De svenska journalisterna släpptes efter cirka tre timmar. Både Jan Lewenhagen och Paul Hansen är oskadda.

– Det som är obehagligt är att man inte vet vilken stressnivå soldaterna har. Det var värst den första halvtimmen, men när befälen kom så blev det lugnt. Det var också skönt att det var så många andra som satt där inne, säger Paul Hansen till DN som inte känner till varför de greps:

– Jag tror att det är för att de är så på tårna. Jag tror att rebellerna är väldigt stressade på alla plan och under väldigt hårt tryck på grund av det här med planet.

På Dagens Nyheters redaktion är lättnaden stor över beskedet att de släppts fria:

– Det var en maktdemonstration från rebellernas sida. Det är obehagligt, säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.