Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

DN-källa tillbakavisar SvD-uppgifter om ryskt nödsamtal

Publicerad: 27 oktober 2014, 14:11

Mikael Holmström, säkerhetspolitisk reporter på SvD

Foto: Montage

SvD avslöjade att ett nödsamtal på ryska föregått u-båtslarmet i Stockholms skärgård. Nu tillbakavisar Marinens underrättelsetjänst uppgifterna.


Ämnen i artikeln:

Fredric KarénMikael HolmströmSvD

Förvarsmakten bedrev u-båtsjakt i flera dygn, men operationen utlöstes inte av ett nödsamtal på ryska. Det uppger Militärens underrättelse- och säkerhetstjänst, Must, för DN.

Bakgrunden är att SvD publicerade en artikel lördagen den 18 oktober där tidningens säkerhetspolitiske reporter Mikael Holmström rapporterade att ett nödsamtal på ryska föregick u-båtslarmet i Stockholms skärgård.

Tidningen uppgav också att det har förekommit krypterad radiotrafik mellan en sändare i skärgården och en sändare i Kaliningrad – nyheten fick inte bara stor spridning i svenska medier, utan även bred internationell uppmärksamhet.

DN har begärt att få en kopia av Försvarsmakten när det gäller ljudupptagningen och en översatt utskrift av densamma, men inget nödsamtal har förekommit enligt Must.

Det finns ingen handling att ens försöka få ut enligt offentlighetsprincipen.

– Jag tyckte det var lika spännande att läsa om det ryska nödsamtalet som du. Men det finns inget sådant – uppgiften är felaktig, säger en högt uppsatt källa på Marinens underrättelsetjänst till DN.

Försvarets Radioanstalt, FRA, har ett nära samarbete med Marinens underrättelsetjänst och rapporterar om signaler eller radiotrafik kan vara av intresse för Försvarsmakten.

På frågan om det har förekommit radiotrafik från Stockholms skärgård till och från Kaliningrad blir svaret.

– Det förekommer trafik från Kaliningrad hela tiden, 24 timmar om dygnet. Det är inget konstigt. Det är precis som med våra sändare som står överallt i Sverige – de sänder hela tiden, säger DN:s källa på Marinens underrättelsetjänst.

Den 19 oktober förnekade Försvarsmakten att man skulle ha fångat upp en rysk nödsignal, men Mikael Homström stod på sig till Resumé talade dagen efter.

"De sade att Försvarsmakten inte hade kännedom om en nödsignal. SvD har dock inte använt ordet "nödsignal". Vi använde ordet nödsamtal, och skrev att detta samtal fördes på ryska på en rysk en nödkanal. Den som läser min nyhetstext noga ser att där står "den svenska signalspaningen" uppfattat samtalet - inte att myndigheten Försvarsmakten skulle gjort det.", skrev han.

Resumé har sökt såväl Mikael Holmström som SvD:s chefredaktör Fredric Karén.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.