Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

DN körde över IT-direktörer i debattstrid med SvD

Publicerad: 9 juli 2008, 12:57

När DN fick veta att SvD tänkte publicera den debattartikel om FRA-lagen som DN fått  redan på måndagen, lade man ut den på nätet. Ett beslut som stred mot avsändarens, Sveriges ledande IT-direktörer, uttryckliga vilja. – En textstöld, rasar Thomas Berglund, redaktör för Svenska Dagbladets debattforum Brännpunkt.


Debattartikeln som DN la ut på nätet i dag.

Thomas Berglund, redaktör för Svenska Dagbladets debattforum Brännpunkt, blev i dag erbjuden en debattartikel där åtta svenska IT-direktörer på de största bredbandsbolagen i Sverige går till hårt angrepp mot FRA-lagstiftningen.

I artikeln beskriver direktörerna lagen som ett hot mot Sveriges ställning som IT-nation.

– Jag tackade ja till artikeln och förklarade att jag skulle kasta ut en annan artikel och att den här skulle bli vänsterkryss i morgondagens tidning, säger Thomas Berglund.

Strax efter lunch blev han uppringd av Ellinor Bjennbacke, informationschef IT & Telekomföretagen, som erbjudit honom artikeln tidigare under dagen.

– Hon förklarade att DN Debatt fått samma erbjudande en vecka tidigare, utan att höra av sig. Och när Mats Bergstrand (DN:s debattredaktör reds anm) nu fick veta att vi skulle publicera den så hade han svarat henne att artikeln var DN:s. Och skulle vi publicera den, så skulle han lägga ut den på nätet, säger Thomas Berglund.

Thomas Berglund underströk för Ellinor Bjennbacke att texten tillhörde artikelförfattarna, så länge den inte hade publicerats.

– En publicering av DN skulle med andra ord vara ett intrång i upphovsrätten, en textstöld, säger Thomas Berglund.

Ellinor Bjennbacke ringde en stund senare upp och förklarade för Thomas Berglund att hon kommit överens med DN.

– Kör ni, sa hon till mig.

När Thomas Berglund en stund senare gick in på DN Debatt fick han se att DN ändå valt att lägga ut artikeln.

– Den har bara snott den rakt av, för att jävlas. Samtidigt snuvar de skribenterna på ett vänsterskryss i en stor dagstidning, säger han.

När Resumé når Ellinor Bjennbacke kan hon inte själv förklara vad som ligger bakom DN:s publicering. DN fick artikeln översänd på måndagen:

– Vi måste reda ut vad som har hänt innan vi ger några kommentarer, säger hon till Resumé.se.

Men stämmer det att DN lagt ut artikeln, trots att ni har sagt att ni inte vill ha den utlagd?

– Ja, så är det.

Resumé har sökt Mats Bergstrand för en kommentar.

Läs debattartikeln på DN.se här

Peter Willebrand

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.