Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

DN kritiseras för att förminska OS-medaljören – ändrar i artikeln

Publicerad: 8 augusti 2016, 11:23

Emma Johansson.

Foto: Wikimedia Commons

I och med OS-silvret har Emma Johansson ”visat vilken kämpe som bor i den lilla kroppen”. Åtminstone enligt DN, som har fått kritik för formuleringen och därefter ändrat i texten.


Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterCaspar OpitzDNOS i Rio

Cyklisten Emma Johansson tog under söndagen Sveriges första OS-medalj. Hon befäster därmed epitetet "silver-Emma" som kommit till efter hennes två VM-silver och numera två OS-silver. Men vissa formuleringar i Dagens Nyheters rapportering av framgången var av tveksam karaktär, enligt kritiker.

— Bakjour (@Bakjour) August 8, 2016Hörrni @dagensnyheter, det är en fullvuxen kvinna, OS-medaljör och elitidrottare ni skriver om här, inte ett barn. pic.twitter.com/PTODFpB2zh
— Thomas Arnroth (@arnroth) August 8, 2016Och för övrigt är 167 cm inte kort utan snittlängden på kvinnor i Sverige. Så galet dumt skrivet på så många nivåer.https://t.co/oyjmVcNhy8
— Emma Frans (@DrEmmaFrans) August 8, 2016När kvinnor vinner OS-medaljer beskrivs de som små kämpar eller någons fru ¯\_(ツ)_/¯ pic.twitter.com/X0BXrw3WjI
— Mattias Hising (@hising) August 8, 2016@DrEmmaFrans helt jävla galet är det. Förminska någons prestation och person.

De senare kommentarerna rör även en formulering i Chicago Tribune, där OS-bronsmedaljören Corey Cogdell beskrivs som frun till en baseboll-spelare.

Dagens Nyheter reagerade med att ändra i artikeln och skrev i en tweet att "det var en olycklig formulering".

Yasmin Hussein skriver på Politism att det är positivt att DN tog bort vad hon kallar för en "sexistisk kommentar".

"Cykeltävling på denna nivå är ingen lek. Det är därför anmärkningsvärt att den svenska medaljören trots slit ändå reduceras till en kropp" skriver hon.

Resumé har sökt Dagens Nyheter, vars redaktionschef Caspar Opitz i ett sms upprepar att det var en olycklig formulering och att han i övrigt inte har några kommentarer.

Mårten Färlin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.