Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

DN Kultur sparar mångmiljonbelopp på frilansstopp

Publicerad: 12 januari 2010, 12:54

I år slutar krisdrabbade DN köpa in längre intervjuer och reportage av frilansare. Enbart DN Kultur räknar med att spara flera miljoner kronor. Hur det blir nästa år är inte klart: – På sikt får vi se medieföretag som består av starka redaktörer som köper in frilansmaterial, säger Maria Schottenius, chef för DN Kultur.


Ämnen i artikeln:

Maria SchotteniusDagens NyheterDN Kultur

Maria Schottenius, chef för DN Kultur. Foto: Resumé.

2010 års sparpaket för DN Kultur frilansbudet är klar. Klart är också att DN Kultur slutar att köpa in längre intervjuer och reportage. Däremot är organisationsförändringarna på redaktionen ännu inte klara.

– Vi drar ned kraftigt på vår frilansbudget i år. Vi ska i stället engagera de över 300 medarbetare som finns på DN. Däremot ska vi fortsätta att köpa in opinionsbildande material, säger Maria Schottenius.

Hur mycket DN Kultur räknar med att spara på frilansåtgärden är inte klart, men det rör sig i alla fall om belopp på flera miljoner kronor:

– Det är tuffa besparingar och ett riktigt stålbad vi går igenom. Samtidigt har hela DN bra skribenter så jag ser det inte som att det ska kunna påverka kulturdelen negativt, säger Maria Schottenius.

Ibland blir DN Kultur kritiserade för att vara alldeles för finkulturella. Hur ser du på det och kan det hela öppna för ett tilltala en bredare målgrupp?

– Högkulturellt och finkulturellt är svåra begrepp. Vår ambition är att så många som möjligt ska läsa kulturdelen och att texterna ska vara av hög och bra kvalitet.. Det finns inget egenvärde i att skriva krångligt, säger Maria Schottenius.

Enligt henne är det bra om det finns en mix mellan kortare artiklar och längre intervjuer och reportage. Bland annat har DN Kultur utvidgat söndagsreportaget så att det numera är ännu längre. Men detta ska alltså produceras av DN:s egna medarbetare.

Det kan inte vara så att frilansarna har gjort extra långa artiklar för att få mer betalt?
– Vi måttbeställer material så det är inte riktigt möjligt. Med då vi utgår från packningsgrad blir det naturligt att ha mer innehåll på helgerna och ökad flexibilitet under veckodagarna, säger Maria Schottenius.

Förutom Kulturdelen ansvarar hon även för TV-delen, Namn & Nytt med mera.

– Vi har sagt upp vårt samarbete med de flesta frilansare kring Namn & Nytt. Sedan har vi en fyra månader lång omställningsperiod där dessa fasas ut, säger Maria Schottenius.

Det har tidigare förekommit information om att Namn & Nytt ska läggas ned. Något som bland annat ledde till en rad inlägg på Facebook samt att folk hörde av sig till DN. Nu pekar allt på att Namn & Nytt blir kvar i dess ursprungliga form, det vill säga en helsida i tidningen:

– Det hela blev kraftigt förstorat. Vi har aldrig tänkt att lägga ned Namn & Nytt, bara se till att sidan görs av DN:s medarbetare i stället för frilansare. Och det är underbart roligt att det finns ett sådant engagemang bland våra läsare. Vi ska inte gör dem besvikna, säger Maria Schottenius.

När det gäller uppsägningarna av frilansavtalen har DN Kultur inte några skriftliga avtal att rätta sig efter:
– Samtidigt får man komma ihåg att muntliga överenskommelser gäller, säger Maria Schottenius.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.