Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

DN om Knausgårds kritik

Publicerad: 20 maj 2015, 10:43

Åsa Beckman

Foto: Isabelle Ödesjö

Det pågår en kulturdebatt i Sverige där diskussionen om kulturmäns påstådda dragning till unga tjejer utlöst en rad artiklar där högljudda röster går till angrepp och motangrepp mot varandra. DN:s biträdande kulturchef Åsa Beckman ger sin syn på debatten.


Debatten utlöstes av en artikel i Dagens Nyheter där litteraturprofessor Ebba Witt-Brattström ifrågasatte kulturmäns kärlek till unga kvinnor. I sin text undrade hon bland annat hur "både Karl Ove Knausgård och Stig Larsson kunnat komma undan med att låta mycket unga kvinnor bära upp den manliga genikulten?". Reaktionerna lät inte vänta på sig. Kritikern och redaktören Mats O Svensson gav sig in i debatten och likaså Expressens Victor Malm. I dag svarar Karl Ove Knausgård själv på kritiken i Dagens Nyheter.

Åsa Beckman är biträdande chef på DN Kultur där delar av kulturmandebatten förts de senaste dagarna. Hon upplever att debatten håller hög kvalité och säger att det ska vara högt till tak på kultursidorna.

–       Ja, tonläget är högt men den förs ändå med gott humör. Alla som gett sig in i debatten har vässat sina argument på ett bra sätt och även om det är upprört just nu så är det skarpa, välformulerade texter. På grund av att ämnet är laddat blir det också bra texter.

Ebba Witt-Brattström ger i en artikel exempel på verk av Stig Larsson och Karl Ove Knausgårds som hon kallar för "litterär pedofili". Var går gränsen för vad man får säga på kultursidorna?
–  Absolut, det är ett starkt uttryck. Men hon säger inte pedofili i verkligheten utan inom ramarna för litteraturen – och det är den stora och helt avgörande skillnaden.

Åsa Beckman tror att anledningen till att debatten tagit fart är att det pågår en maktförskjutning i kulturvärlden. Allt fler kvinnor är i dag verksamma som kritiker och det är faktiskt bara Dagens Nyheter av de stora tidningarna som har en manlig kulturchef, något hon ser som ett tecken på en pågående förändring.

–    Därför blir det lättare att avtäcka och prata om det här ämnet. Samtidigt som den här omfördelningen av makt skapar frustration och återkommande konflikter.

Karl Ove Knausgård kallar kultursidorna för litteraturfientliga – vad är din kommentar till det?
–  Jag tror att han menar att de är litteraturfientliga i den bemärkelsen att de kräver att litteraturen ska vara moraliskt god.   Och det ska den alls inte behöva vara! Det finns just nu en påfrestande tendens att snarare bedöma böcker moraliskt än estetiskt. Men vad gäller mottagandet av hans böcker tycker jag att han just nu ger en  förenklad bild.

Karl Ove Knausgård är också kritisk mot hur han beskrivits i medierna. Vad tänker du om tonläget på kultursidorna mot honom?
–    Jag förstår verkligen att man när man familj och barn kan tycka att det är hemskt att hängas ut för att gå i gång på småflickor. Speciellt när det skett i en bok! Samtidigt finns det ingen författare i Skandinavien där kritikerna under de senaste fem åren ägnat så mycket tid åt att försvara och tolka hans böcker. Så responsen har inte varit enögd utan otroligt stark, positiv och intresserad.

Linnéa Kihlström

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.