Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

DN-redaktören angriper mediernas ängslighet

Publicerad: 16 mars 2015, 10:02

Axel Björklund.

Foto: DN.

Den senaste tiden har flera medier pudlat efter kritiserade publiceringar. Det får DN-redaktören Axel Björklund att ryta till. "Jag skäms över tidens publicistiska ängslighet" skriver han i en krönika.


Ämnen i artikeln:

SVTStudio EttSveriges RadioAxel Björklund

Efter terrordådet mot Charlie Hebdo i januari ställde världens medier upp på bred front bakom den kontroversiella satirtidningen. "Je suis Charlie" blev ett samlande begrepp i kampen för yttrandefrihet.

Sedan dess har flera svenska medier hamnat i blåsväder på grund av kritik, och flera har bett om ursäkt. Till exempel Sveriges Radios Studio Ett, som ställde en kontroversiell fråga till Israels ambassadör, och SVT vars granskning #vitabolag drogs tillbaka efter att 35 twittrare riktade kritik mot infallsvinkeln.

Axel Björklund, redaktör på DN:s lördagsmagasin, tycker att den senaste tiden har varit en svag publicistik period att skämmas över. Visserligen konstaterar han att det kan finnas fog för flera av pudlarna, men sättet det görs på lämnar mer att önska.

"Det beklämmande är hur det görs, hur de etablerade mediernas närvaro i nya sociala medier plötsligt fått redaktörer att möta sin läsekrets – och inte klarat av att hantera det på annat sätt än att förbehållslöst backa, be om ursäkt, om och om igen. Vi ser svagt chefskap, feg uppslutning i leden bakom de människor som gör jobbet utåt. Det är lätt att kliva snett i en klick- och delningscentrerad medietid, men journalistik ska inte vara en popularitetstävling" skriver Björklund i en krönika.

Han ser ett mönster där medier backar från sin konsekvensneutralitet i oron över de negativa konsekvenserna av en kontroversiell publicering:  

"Det fungerar inte att gång på gång väja för det jobbiga, det handlar om att samla kraft till dess att stridbarheten faktiskt krävs. Det finns strider man måste välja. Vem är annars Charlie?"

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.