Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

DN-reporter blir ”Årets sportjournalist”

Publicerad: 2 december 2013, 07:26

Lisa Edwinsson.

Foto: DN.

DN:s reporter Lisa Edwinsson har utsetts till ”Årets sportjournalist” av Sportjournalisternas klubb. Hon har granskat svensk elitgymnastik i två år och kommit med en rad avslöjanden.


Ämnen i artikeln:

SVTAndré Pops

– Vi på DN:s sportredaktion är väldigt stolta över Lisas arbete och  hennes artiklar som faktiskt gjort skillnad i en idrott med många  utövare i Sverige…Sporten är inte bara det som händer på de stora  arenorna utan en stor del av samhället, säger DN:s sportchef Martin  Fransson till DN.

DN uppger att ”Gymnastikskandalen” nådde sin kulmen  i vintras efter Gymnastikförbundets oberoende utredning – den leddes av  sociologiprofessor Jonas Stier.  

Här kom man bland annat fram till  att delar av svensk elitgymnastik inte lever upp till FN:s  barnkonvention.

Riksidrottsförbundet svarade med dra in elitstödet för  Gymnastikförbundet.

Förbundet fick tillbaka elitstödet i våras, men  så sent som i september kom DN med ett avslöjande som visade att en  tidigare förbundskapten fått lämna sin tjänst efter att det visat sig  att denne haft olämpliga relationer med unga gymnaster.

– Modiga människor har vågat kliva fram och berätta, säger Lisa Edwinsson till den egna tidningen.

Hon  uppger också att det fanns en tendens att föräldrar, tränare och ledare  lade locket på till en början, men att man idag är tacksamma över att  ledarkultursfrågorna har kommit upp på bordet.

”Årets  sportjournalist” delas ut för den 27:e gången i ordningen – tidigare  vinnare är bland annat TT:s Henrik Skiöld, Sportbladets Erik Niva och  SVT:s André Pops.

– Att vara kvinna i sportjournalistiken innebär  fortfarande att man är i minoritet, men vi blir fler och fler. Det känns  roligt att det märks också i de här sammanhangen, säger Lisa Edwinsson  till DN.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

SVTAndré Pops

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.