Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski går till hårt angrepp mot Facebook

Publicerad: 26 november 2018, 08:09

DN:s chefredaktör går hårt åt Facebook, Isabella Löwengrip tar paus från sociala medier och Google tvingas betala före detta anställd efter rasdiskriminering. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


"Det är hög tid för ett ordentligt ansvarsutkrävande av Facebook", skriver DN:s chefredaktör Peter Wolodarski i sin söndagskrönika. Detta skrivs med bakgrund av New York Times granskning av Facebook där de bland annat berättar om hur bolaget förhåller sig till de växande skandalerna som omgett företaget.

I artikeln kritiserar han även Facebook-chefen John Severinson i Sverige som han menar "istället för att ställa upp på en normal journalistisk intervju kommenterar tvivlande om DN:s granskning på plattformen.

"Facebook en av världens mest slutna och manipulativa maktinstitutioner. Den måste bli föremål för tufft ansvarsutkrävande", avslutar Peter Wolodarski. Flera personer hyllar nu Wolodarski i sociala medier.

Facebook-dokument beslagtagna i Storbritannien
Det brittiska parlamentet har tagit interna Facebook-dokument i beslag. Med åtgärden hoppas man kunna utreda de frågor man har haft kring Cambridge Analytica-skandalen. Det rapporterar The Guardian. Facebooks vd Mark Zuckerberg uppmanats att höras av parlamentet, men konsekvent avböjt. Dokumenten som har beslagtagits ska innehålla "betydande avslöjanden" om Facebooks beslut kring integritet. och sekretessinställningar på plattformen, skriver Bloomberg.

Google tvingas betala före detta anställd – utsattes för rasism
Google betalade 4000 (motsvarande 46 000 kronor) I en uppgörelse med en före detta anställd som stämt företaget för rasdiskriminering. Stämningen slår fast att Google inte gjorde tillräckligt för att skydda en frilansanställd som arbetade med ett projekt för Google Maps och utsattes vid upprepade tillfällen för rasism.  Det skriver Techcrunch.

Den nya tv-avgiften förvirrar pensionärer
Från och med årsskiftet kommer tv-avgiften dras på skattsedeln i stället för som tidigare, via en förutbestämd faktura. Den kommer därmed att variera beroende på vilken inkomst man har, dock max uppgå till 1300 per person. I förra veckan skickade Radiotjänst ut information till svenska hushåll om den nya ordningen, vilket oroat pensionärer. Anledningen? Det står inte hur mycket de ska betala i utskicket. Radiotjänst säger till Expressen  att det inte är deras ansvar att informera om skatten.

Blondinbella tar paus – utsatt för "enorm fara"
Isabella "Blondinbella" Löwengrip är en av Sveriges största influencers, bloggare och är också entreprenör. Nu tar hon en paus från offentligheten sedan någon utsatt henne och hennes barn för "enorm fara". Det meddelar hon själv på sin blogg i ett inlägg med rubriken "Svåra tider". Vad faran rör sig om mer specifikt är oklart. Det skriver TT.  Pausen kommer bara några veckor efter att Isabella Löwengrip hängde ut en stalker som stått utanför hennes bostad.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.