Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

DN:s exklusiva Snowden-intervju: ”Aldrig varit så personlig”

Publicerad: 6 november 2015, 11:38

Lördagsmagasinets omslag.

Foto: DN

DN publicerar idag en exklusiv intervju med Edward Snowden. Lena Sundström fick fem timmar med visselblåsaren i Ryssland.


Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterEdward Snowden

Det är ytterst få journalister som får chansen att träffa tidigare NSA-anställde Edward Snowden. Under stort hemlighetsmakeri och säkerhetspådrag blev det möjligt för journalisten Lena Sundström och fotografen Lotta Härdelin. Och det var osäkert in i det sista, även när de var i Moskva, berättar hon i dagens Nyhetsmorgon.

”Man blir lätt paranoid, man tycker man ser människor som ser suspekta ut. Vi har gått och kallat honom Robert och sagt att vi ska i Paris för att ingen här ska fatta”, säger Lena Sundström bland annat.

Intervjun publiceras på DN.se idag klockan 15 och även i Lördagsmagasinet imorgon. Den ligger på 16 sidor – runt 60 000 tecken. Axel Björklund, redaktör för Lördagsmagasinet, berättar om det stora smusslet.

– Det är en av de längsta artiklarna jag har publicerat. Det här är ett möte i kött och blod med helt unika bilder. Lena Sundström och Lotta Härdelin var där i fem timmar och han har aldrig varit så personlig innan som han är i denna intervju, säger han.

Hur gick det till när DN landade intervjun?
– Det är ett väldigt långt arbete som pågått under flera års tid. Vi har identifierat de bästa lägena att nå honom. För Lördagsmagasinet har vi listor på människor vi vill intervjua, de som vi väldigt gärna vill intervjua och de som vi drömmer om att intervjua. Det här är en drömperson. I mitten av januari så lyckades vi komma i kontakt med rätt person och när vi väl fått kontakten rullade det på långsamt.

DN håller just nu möte om de sista detaljerna i publiceringen. Reportaget ska även komma ut i en engelsk version. Flera internationella tidningar är dessutom intresserade av att publicera intervjun.

– Den engelska versionen är en självklarhet, vi hoppas såklart att reportaget vidgas. Men vi har våra läsare i första rummet.

Vad tycker du var det bästa i intervjun?
– En intressant fakta är hur han resonerar om att exilstrategin är poänglös, då han lever hela livet på internet. Det spelar ingen roll för honom om han sitter med persiennerna neddragna i Moskva eller på Hawaii. Han umgås via datorn.

Resumé har sökt Lena Sundström.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt (föräldraledig)

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.