onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

DN:s Journalistklubb: ”Upproret har vårt fulla stöd”

Publicerad: 6 november 2014, 14:18

Foto: Andreas Elgstrand

Efter att styrelsen för fackklubben i Marieberg Media igår gav sig in i debatten om bemanningsanställda journalister, ger nu även styrelsen för Dagens Nyheters Journalistklubb sin åsikt i ett öppet brev. – Det måste bli ett slut på bemmaningbolagens utnyttjande av anställda, skirver de i brevet.


SS

Susanna Sköld


I det ett öppet brev visar fackklubbens styrelse på Dagens Nyheter sitt fulla stöd för det uppror som startats av bemanningsanställda. De kräver att bemmaningsanställda får samma arbets- och anställningsvillkor som de fast anställda och att inhyrda inte ska användas för att upprätthålla faktiska tjänster.

Det måste bli ett slut på bemanningsbolagens utnyttjande av anställda. Bolagens intåg på mediasektorn har skapat otrygga anställningsförhållanden, lönedumpning och splittring mellan fast anställda och inhyrda.

När medieföretagen införde bemanningsbolag lät man påskina att det gjordes av omsorg om vikarierna. Den LAS-karusell som pågått i årtionden, där företagen redan då tänjde på anställningslagarna så långt man bara kunde, skulle ersättas av att vikarier i stället skulle få en fast anställning på ett bemanningsbolag.

Vad man inte berättade var att dessa bolag skulle användas för att pressa ned löner och andra arbetsvillkor, leda till att fast anställda ersattes med långtidsinhyrda och att även bemanningsbolagen så långt de har kunnat skulle kringgå lagar och avtal. Inte heller att när bolagen väl gick med på ett kollektivavtal bara skrivit under på villkor långt sämre än övriga branschen.

Arbetsgivarna inom mediabranschen har i årtionden gått i bräschen för att runda lag och avtal. Något som ligger långt ifrån den laglydnad och humanitet man predikar på ledarsidorna.

Det uppror som nu startar av de bemanningsanställda har vårt fulla stöd.
Vi avvisar uppdelningen i A, B och C-lag på arbetsmarknaden och kräver att:
• Bemanningsanställda ska ha samma arbets- och anställningsvillkor som de fast anställda.
• Inhyrda ska bara användas för vikariat – inte för att upprätthålla faktiska tjänster.” skriver Styrelsen för Dagens Nyheters Journalistklubb i dag.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev