Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

DN:s Martin Jönsson riktar kritik mot Omni: "Textstöld"

Publicerad: 11 september 2017, 09:04

Dagens Nyheters redaktionella utvecklingschef Martin Jönsson menar att Omnis citering måste diskuteras.

Foto: Omni / Dagens Nyheter (Montage: Thomas Nilsson)

Schibsteds aggregeringsapp Omni får skarp kritik av Dagens Nyheters redaktionella utvecklingschef Martin Jönsson. På Facebook lyfter Jönsson frågan om Omni ägnar sig åt textstöld.


Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterMarkus GustafssonMartin JönssonOmni

Under helgen riktade Dagens Nyheters redaktionella utvecklingschef Martin Jönsson i ett Facebookinlägg kritik mot Schibsteds nyhetsaggregator Omni. Jönsson syftade specifikt på en rewrite Omni gjort på en text från DN:s politiska analytiker Ewa Stenberg. I texten lyfter Stenberg fram de fem frågor som kommer bli viktigast i det kommande riksdagsvalet. I sin rewrite listade Omni samma frågor, något Martin Jönsson menar överstiger citaträtten.

"För oss som producerar originaljournalistik och dessutom tar betalt för det är det naturligtvis ett bekymmer om alltfler läser de sammanfattande gratisversionerna hos Omni. Jag tror det börjar bli dags att tala om detta i branschen.", skriver Jönsson på sin Facebook-sida.

Anser du att Omni i det här fallet brutit mot citaträtten?
– När någon sammanfattar allt det väsentliga som skrivs i en analys eller krönika, som i det här fallet, tycker jag att det passerat långt bortom gränsen för vad som är rimligt. Då bör det snarare ses som textstöld. Det insåg uppenbarligen Omni också, eftersom de tog bort texten och erkände att de gjort fel, berättar Martin Jönsson för Resumé.

Kan det bli aktuellt med rättsliga åtgärder?

Inte i nuläget, i första hand vill vi få till en diskussion med branschens olika aktörer om vad som är rimligt. Det handlar inte bara om vad som faller inom citaträtt och sedvanerätt, utan också om vad som är branschstandard, till exempel hur man djuplänkar i löpande text. Där bryter Omni mot branschstandarden.

Omni har sedan starten valt att lägga sina länkar under texterna, snarare än att blålänka när källan dyker upp. Anledningen är enligt Markus Gustafsson, grundare och ansvarig utgivare på Omni, att användarna föredrar det och att blålänkning passar bättre i längre texter.

Martin Jönsson menar vidare att Omni flyttat fram sina positioner och skriver allt längre rewrites, även när de utgår från enskilda källor.

– Det jag kan tycka är att aktörer som Omni borde vara väldigt noga med hur de länkar, eftersom allt de gör bygger på andras innehåll. Att de inte djuplänkar i löpande text är märkligt. Där borde de göra som övriga redaktioner – att länka när källan nämns, avslutar Jönsson.

Markus Gustafsson, ansvarig utgivare på Omni, medger att de i fallet med Ewa Stenbergs artikel gjorde fel.

– Det var ingen textstöld, men vi borde ha skrivit och lagt upp den mycket korta artikeln annorlunda. Vi avpublicerade därför artikeln omedelbart, ändrade den och ber om ursäkt för detta.  Den följde inte hur vi annars gör på Omni vad gäller att ge flera källors perspektiv i våra korta och koncisa sammanfattningar. Men igen – detta var en av de 200 000 artiklar som hittills har publicerats i Omni. Misstag sker dessvärre ibland.

Vad var det som blev fel?

– Omni strävar alltid efter att ge våra läsare perspektiv. Efter exempelvis en partiledardebatt så lyfter vi en mängd röster för att försöka sammanfatta huvuddragen i kommentarerna. I det här fallet lyckades vi inte med det, vi missade bland annat att lyfta relevanta analyser från andra morgontidningar.

Hur ser du på Jönssons kommentar angående att ni skriver allt längre texter även om de utgår från en enskild källa?

– Nej, Omni har inte ändrat hur vi jobbar, våra textlängder är ungefär desamma och vi länkar på precis samma tydliga sätt som tidigare till andra. Vi har en väldigt bra och inarbetad form för just länkningen som både läsarna älskar och som brukar uppskattas av andra publicister.

Hur tänker ni kring användandet av citat, då ni bygger affären kring rewrites?

– Utöver att vi självklart håller oss till citat- och upphovsrätt så har vi även en rad interna riktlinjer och former som vi följer. Samtidigt är varje ämne unikt och i många fall komplexa, vilket gör att man också måste vara anpassningsbar i sitt arbetssätt, avslutar Gustafsson.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.