Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

DN:s #metoo-granskning kritiseras

Publicerad: 12 december 2017, 14:28

DN anklagas för faktafel i rapporteringen kring Medieinstitutet.

Foto: Andreas Elgstrand

Dagens Nyheter rapporterade om sexism och sexuella trakasserier på Medieinstututet. Men enligt institutionens vd har det aldrig funnits några anklagelser av sexuell karaktär riktade mot några anställda. DN:s kulturchef Björn Wiman vidhåller att tidningen har haft tillräckligt på fötterna.


Det var den 8 november som Dagens Nyheter publicerade en granskning kring förhållandena på Medieinstitutet. Under rubriken:  ”Studenter i samlad protest mot Medieinstitutet – efter larm om sexism och trakasserier, beskrev DN hur studenterna anklagade två anställda för  "kvinnofientliga, sexistiska och homofobiska trakasserier på skolan". Resumé var ett av de medier som rewritade DN:s första artikel.

Dagens Nyheter följde sedan upp granskningen med ytterligare en artikel, den 16 november, om att Myndigheten för Yrkeshögskolan inlett en granskning efter larmen om sexuella trakasserier.

I slutet av förra veckan publicerade Magasinet Paragraf en artikel där Dick Sundevall kraftigt ifrågasätter påståendena i DN:s artikel. I en intervju bekräftar Medieinstitutets vd Erik Bodén att det inte handlade om sexuella trakasserier eller sexism. Enligt Magasinet Paragraf ska det i stället handla om en begränsad grupp kvinnliga studenter som känner sig diskriminerade av en av lärarnas betygsättning.

Så här säger en av lärarna som har varit föremål för anklagelser i DN:s artiklar till Magasinet Paragraf:

– Det är kört för mig.. Du vet ju själv hur liten bransch det här är i Stockholm. Alla vet ju att det handlar om mig. Och ingen vill ju ha att göra med någon som misstänks för sexuella trakasserier. Så vad jag ska försörja mig på nu vid 55 års ålder, det har jag ingen aning om. Det värsta är att det nu också under en period har ifrågasatts om jag ska få träffa mina två söner. Det tog tre veckor innan det var utrett och de kunde komma hem till mig igen.

Björn Wiman svarar på Resumés frågor via mejl:

De anklagade anställda uttalar sig inte i er artikel. Har ni försökt nå dem?
– Det är förvånande att magasinet Paragraf, som i sin artikel poängterar vikten av en allsidig rapportering, inte vid något tillfälle har kontaktat DN för att få vår bild av den aktuella publiceringen. Precis som i all DN:s journalistik kring Metoo bygger granskningen av Medieinstitutet på samtal med ett flertal av varandra oberoende källor och vi försöker givetvis få kontakt med alla inblandade inför publicering. Vi har god grund för det vi skrev.

När du läser uppgifterna som framträder i Paragrafs artikel. Anser du att er granskning håller för publicering?
– Fokus i DN:s artikel handlar inte om en enskild person, utan om strukturen på Medieinstitutet, där flera studenter vittnar om sexuella trakasserier, en rå machokultur och en ledning som kritiseras för att inte ingripa när personer larmat om missförhållanden. DN:s granskning omfattar händelser på skolan som skett under de senaste sju åren och bygger på intervjuer med nitton nuvarande och tidigare elever på Medieinstitutet, samt med flera personer som arbetar eller arbetat inom personalen sedan lång tid. I samband med granskningen har vi varit i kontakt med ytterligare minst femton personer som arbetat, studerat eller varit knutna till yrkeshögskolan sedan 2008.

Hur ser du på kritiken mot era artiklar som framförs i Magasinet Paragraf?
– Medieinstitutets sätt att hantera medarbetare och anställda på grundval av den information som har framkommit får de naturligtvis ansvara för själva. Jag känner mig helt trygg med att den bild vi har givit av förhållandena för kvinnliga studenter på Medieinstitutet är korrekt.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.