tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

DN:s utsände: ”Journalisterna kanske inte så uthålliga”

Publicerad: 7 november 2011, 10:00

Mats J Larsson

I förra veckan återupptogs rättegången mot de fängslade svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson. Men till skillnad från den första rättegångsperioden hade antalet svenska medier på plats minskat, och enbart SVT och Dagens Nyheter var i Etiopien. – Jag blev förvånad över att inte åtminstone TT eller Sveriges Radio var på plats, säger DN:s Mats J Larsson.

Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterJohan PerssonMartin Schibbye

EV

Emanuel Videla


Rättegången mot de fängslade svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson återupptogs förra veckan, men med ett minskat antal svenska medier på plats. SVT och DN var de enda som fanns representerade i Etiopien den senaste veckan.

– Vi har varit där hela veckan, och jag blev förvånad över att inte åtminstone TT eller Sveriges Radio var på plats. Det kan vara så att de inte fått visum, men de har tidigare uttryckt en önskan att vara på plats, säger DN:s reporter Mats J Larsson till Resume.se när han precis kommit tillbaka till Sverige.

– Svenska journalister var i klar minoritet. Det fanns flera internationella nyhetsbyråer på plats, säger Mats J Larsson.

TT menar att man gärna hade låtit en medarbetare vara på plats för att bevaka rättegången, men att det av olika skäl inte var möjligt.

– Det var en kombo. Dels fick vi inte något nytt visum, men det var också en resursfråga, säger Tomas Härenstam, vikarierande utrikeschef på TT.

Att faktiskt vara i Etiopien för att bevaka rättegången är viktigt, enligt Mats J Larsson.

– Det är viktigt av två skäl. Dels är det intressant rent journalistiskt, men sen har även diplomaterna på plats uttryckt att journalister på plats innebär ett viktigt stöd. Men i det här fallet kanske de inte var så uthålliga

Rättegången var svårbevakad, berättar Mats J Larsson. Dels användes tre olika språk och ljudanläggningen var inte i toppskick. Planen är att rättegången återupptas igen i början av december.

– DN kommer med all säkerhet att fortsätta bevaka rättegången, säger Mats J Larsson.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev