Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

DN saknar efterträdare till Öhrström

Publicerad: 21 april 2008, 06:45

DN:s läsarombudsman Lilian Öhrström slutar den 31 maj men ännu finns ingen efterträdare till henne.
– Jag får återkomma när något är klart, säger redaktionschefen Pia Skagermark till Resume.se.


De senaste veckorna har det stormat kring DN:s läsarombudsman Lilian Öhrström. Hon blev hårt kritiserad av Kjell Häglund i en krönika i tidningen Journalisten och hennes roll togs även upp lördagens Medierna i P1. Två gånger har Öhrström fått vika sig för chefredaktören när det gäller diskussioner om innehållet i tidningen. Senast i samband med Johan Norberg-diskussionen under våren då en krönika av Öhrström stoppades efter ett  hot mot en redaktör.

– Jag har varit läsarombudsman i fem år och det är två gånger. De tillfällena har det handlat om speciella skäl. Jag kan tycka att vi skulle ha skrivit även om det handlade om ett mordhot, men det är chefredaktören som bestämmer, säger Lilian Öhrström till Resume.se.

Ska han kunna bestämma över läsarombudsmannen?
– Det går inte att komma undan det. Problemet vore om jag blev mer stoppad än någon annan anställd, då vore det verkligen ett problem. Men det fanns andra som inte fick skriva om Norberg, säger hon.

Vet du vem som efterträder dig?

– Nej, tyvärr, det hade jag hoppats veta men det gör jag inte. Jag vet att det blir en efterträdare, det har jag försäkrat mig om, säger Öhrström som tidigare sagt upp sig och lämnar sin tjänst den 31 maj.

Om du ser på din egen roll, hur ska den förändras? Ska man ta in en jurist i stället?

– Det kunde vara intressant. På The Guardian har de till exempel en jurist. Det är fullt tänkbart. Men det finns fördelar med att komma inifrån också. Det viktigaste är att personen har integritet.

Resume.se har sökt DN:s chefredaktör Thorbjörn Larsson utan framgång. Redaktionschefen Pia Skagermark är fåordig:

– Jag får återkomma när vi har något att berätta.

Hur kommer rollen att förändras?
– Det är sådant vi diskuterar.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.