Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

DN svarar på anklagelserna om mörkläggning – med avslöjande

Publicerad: 11 januari 2016, 06:55

Vad som egentligen hände på Kungsträdgården i augusti rullades upp i Dagens Nyheter under söndagen.

Foto: Bilden är ett montage

Polisens kommunikatörer mörkade sexövergrepp på sommarfestival i Stockholm, Sean Penns intervju med knarkungen i Rolling Stone och Bert Karlsson stoppas av SVT. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.

Ämnen i artikeln:

På SpåretDNBert KarlssonMin SanningPolismyndighetenRolling StonePolisen

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


DN svarar på anklagelser om mörklägging...
Under söndagsförmiddagen lade sajten Nyheter Idag, med kopplingar till SD, ut en text där Dagens Nyheter anklagades för att mörka sexuella övergrep på musikfestivalen "We are Sthlm" i augusti förra året. I artikeln påståd Nyheter Idag att DN ska ha känt till att det ska ha skett ofredanden på festivalen redan i somras.  

Nyheter Idags artikel kom efter att DN på lördagen publicerade en analys av Lasse Wierup om händelserna i under nyårsfirandet i tyska Köln där sommarens händelser i Kungsträdgården nämns för första gången.

DN bemötte kritiken på sin egen sajt i senare på söndagen i samband med avslöjandet om polisens mörklläggning av händelserna:

– Uppgifterna om att DN skulle ägna sig åt mörkläggning är lögnaktiga: en så viktig sak som att unga kvinnor utsätts för systematiska övergrepp är en självklar nyhet för DN att rapportera om, skrev DN:s redaktionschef Caspar Opitz om tidningens hantering av händelserna.

Caspar Opitz förklarar också varför tidningen inte skrev om händelserna redan i somras:

– I våra regelbundna kollar med polisen och andra kanaler och källor fick vi i somras ingen bekräftelse på dessa ofredanden. Tvärtom lät polisen meddela att det varit relativt lugnt på festivalen i stark kontrast till de rapporter som vi fått fram nu.

Polisens kommunikatörer mörkade övergrepp...
På söndagskvällen publicerade Dagens Nyheter en granskning som avslöjade hur polisen mörkade sexuella övergrepp i stor omfattning i samband med musikfestivalen "We are Sthlm". DN:s granskning visar att flera interna larmrapporter inom polisen har tystats ner gentemot allmänheten. Förövarna är ett killgäng som under 2014 och 2015 har ofredat flickor i folkmassan på festivalen.

–  Vi borde absolut ha berättat om detta, säger polisens presschef Varg Gyllander till DN.

Polisen ringade vid förra årets festival in en grupp om femtio personer som misstänktes ligga bakom övergreppen. Inget av fallen ska ha lett till åtal. De misstänkta gärningsmännen var, enligt DN:s källor, ofta unga män som kommit till Sverige utan föräldrar. Polischefen Peter Ågren, kommenderingschef för "We are Sthlm" 2014, berättar att händelserna var "en öm punkt".

–  Vi vågar ibland inte säga som det är för att vi tror att det spelar Sverigedemokraterna i händerna. Vi får ta på oss det här inom polisen, säger han till till DN.

Helgens snackis: Sean Penns intervju med knarkkungen
Samtidigt som mexikanska myndigheter jagade Joaquín "El Chapo" Guzmán träffade han skådespelaren Sean Penn under flera timmar i sitt gömställe i den mexikanska djungeln. Mötet i oktober skedde eftersom att den kände skådespelaren gjorde en exklusiv intervju med  knarkkungenför amerikanska tidningen Rolling Stone. Det rpporterar New York Times. I fredags greps "El Chapo", men det är nyheten om skådespelarens intervju som har toppat världens nyhetssajter under helgen. Läs intervjun här.

Polens kulturminister vill ta makten över medierna
Nyligen underströk Polens kulturminister Piotr Gliński, intervjuas i lördagens DN. Han har tidigare konstaterat i polsk tv  att "propagandan" och "manipulationerna" från public service snart skulle vara över. Hans regeringen har på kort tid klubbat igenom flera tunga lagar, till exempel en som ger kontroll över statliga medier.
– Polska statliga medier är enormt ineffektiva med tusentals anställda. Ett sätt vore att göra ett hugg och börja om från noll, säger Piotr Gliński.

Bert Karlsson stoppas av SVT
Entreprenören Bert Karlssons medverkan i programmet Min sanning stoppas av SVT, enligt GT. Anledningen till varför det blir så går i sär. Enligt redaktionen bygger beslutet på att Bert Karlsson har blivit en alltför aktuell person under flyktingkatastrofen eftersom han driver asylboenden. Entreprenören tror själv att beslutet togs efter att han skällde ut Svenska Dagbladets ekonomireporter Carolina Neurath.

SVT ber om ursäkt för missarna i "På Spåret"
Två fel smög sig in i fredagens "På spåret". Irak och Iran bytte plats på en karta och pudelklippning påstods vara en OS-gren. För Aftonbladet bad SVT om ursäkt för missarna och berättar att det tagit hårt på redaktionen.
– De är helt förkrossade nu. Det tär på deras självbild, säger programchef Christina Hill till tidningen.

Ny miljardstämning mot Spotify
En stämning har lämnats in mot Spotify bara veckor efter den senaste miljardstämningen. Den här gången stäms bolaget på ytterligare 1,7 miljarder. Tvisten grundar sig  i den svenska musikstreamingtjänstens informationsbrist kring skapandet av filer som används för omedelbar distribuering av musik på nätet, skriver AFP.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev