Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

DN värvar från Expressen

Publicerad: 19 februari 2010, 11:18

Maria Schottenius slutar som kulturchef på Dagens Nyheter. Hon blir i stället skribent på tidningens kultursidor. Hennes chef blir Björn Wiman som lämnar kulturchefsstjänsten på Bonnier-kollegan Expressen.


Ämnen i artikeln:

Maria SchotteniusGunilla HerlitzBjörn Wiman

Björn Wiman. Foto: Resumé.

Maria Schottenius kommer inte att lämna Dagens Nyheter utan fortsätter som skribent för tidningens kulturdel.

– Det är en fullständigt okomplicerad situation. Jag och Maria känner varandra sedan tidigare och det kommer att fungera bra, säger Björn Wiman till Resume.se.

Björn Wiman har arbetat på Expressen i tio år, de senaste 1,5 åren som kulturchef.

– Jag har gjort Expressens kultursidor till Sveriges vassaste och jag hoppas kunna ta med mig det till DN, säger han.

– Det är en fantastiskt vördnadsbjudande utmaning att bli DN:s kulturchef. det är ett erbjudande som inte går att tacka nej till. Jag kände att det var dags att ”flytta hemifrån”.

Gunilla Herlitz, chefredaktör på DN:

– Maria Schottenius har varit kulturchef i sex år och ville nu ägna mer tid åt skrivande. Jag är jätteglad för att Björn Wiman tackat ja till att bli hennes ersättare.

Vad är Björn Wimans styrkor?

– Han har dels en stor erfarenhet som kulturjournalist och dels har han varit en väldigt engagerad redaktör på Expressen. Jag tror att han kommer att utveckla DN:s kultur på ett bra sätt.

Blir det några förändringar i och med chefsbytet?

– Han har inte fått några nya förhållningsregler, men det är naturligt att han sätter sin egen prägel på kulturdelen.

Maria Schottenius är nöjd med det hon uträttat på DN sedan hon tillträdde 2004.
– Kulturdelen har hållit en hög och jämn kvalitet, och dessutom gjort en del expansiva satsningar, exempelvis Boklördag, som blev en omedelbar succé hos våra läsare.
– Vi har också genom åren dragit till oss skickliga skribenter, som via DN kunnat skaffa sig en röst i offentligheten. Ofta, för att inte säga oftast, har DN kultur varit debattledande. Det är en bra utgångspunkt för en ny kulturledning.

DN står nu inför stora sparkrav, där runt 60 personer på redaktionen ska lämna tidningen.

    –Att nu ta DN:s kulturredaktion genom en genomgripande förändring och besparing är en stor uppgift för en ny kulturchef. Jag är övertygad om att Björn Wiman, som jag var med om att rekrytera till Expressen, är rätt person för den uppgiften, säger Maria Schottenius.

Björn Wiman tillträder under våren.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson kommenterar DN:s värvning i sin blogg:

”  Nu ska vi hjälpa DN igen: Expressens kulturredaktör  Björn Wiman  börjar på samma tjänst på DN, och stegen ner till DN-redaktionen – vi sitter några våningar upp på Gjörwellsgatan i Stockholm – är bildigt talat samma vandringsväg som tidigare trampats av upp av tunga namn som  Maria Schottenius ,  Arne Ruth  och  Leif Zern . De var alla kulturredaktörer på Expressen, de fick alla sedan uppdraget att utveckla också DN:s kultursidor.
   Björn Wiman har varit på Expressen sedan 2001 och efterträdde 2008  Per Svensson  som kulturredaktör. Det har han gjort mycket bra, och därför är det bara att säga tack.
– Det här är mitt hem, men någon gång måste man flytta hemifrån, sa Björn Wiman själv på stormötet nyss.
   Det är också smickrande att DN åter vänder sig till kvällstidningskollegan för att hitta duktigt folk.
   Jag kan bara säga grattis till DN:s chefredaktör  Gunilla Herlitz (tidigare nyhetschef på Expressen) och DN:s styrelseordförande  Jonas Bonnier  (tidigare styrelseordförande för Expressen).”

Tobias Rydergren

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.