Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Dokumentärfilmare utvisas till Iran trots RUG:s vädjan

Publicerad: 9 februari 2015, 11:11

Migrationsverket och Reportrar utan gränsers logotyper

Den regimkritiska dokumentärfilmaren har uppgett att en film som han ligger bakom har fått stor spridning i Iran, vilket bland annat lett till att han hotats till livet. Men Migrationsöverdomstolen går på underinstansernas linje trots att Reportrar Utan Gränser (RUG) framfört att han behöver skydd i Sverige.


Ämnen i artikeln:

MigrationsverketReportrar utan gränser

Dokumentärfilmaren, som är iransk medborgare, reste till Sverige tillsammans med sin hustru 2011 och ansökte om asyl året efter. Som skäl angav mannen att han varit medlem i en hemlig grupp som producerade regimkritiska dokumentärfilmer. Innan resan till Sverige hade hans assistent gripits av den iranska säkerhetstjänsten och veckan efter hade hans dator där filmerna fanns tagits i beslag av de iranska myndigheterna vid en husrannsakan.

I ansökan har han uppgivit att de iranska myndigheterna kände till hans politiska engagemang och att han tillsammans med hustrun därför riskerade att gripas av säkerhetstjänsten om han återvänder till Iran, men Migrationsverket beslutade av avslå hans ansökan om uppehållstillstånd.

Beslutet har sedan överklagats till Migrationsdomstolen och senare till den högsta instansen – Migrationsöverdomstolen, som går på underinstansernas linje. Domstolen konstaterar att det saknas skäl att bevilja mannen och hans hustru en ny prövning om uppehållstillstånd. Att filmen fått spridning på nätet och kommenterats av flera iranska tv-kanaler medför inte att frågan om uppehållstillstånd kan tas upp till en ny prövning enligt domstolen.   

Reportrar utan gränser har framfört till domstolen att paret bör få skydd i Sverige - men nu ska de alltså utvisas.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.