lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Doldis storhandlar Bonnieraktier

Publicerad: 16 november 2011, 15:50

Karl-Adam Bonnier skyr offentligheten. Den senaste (och enda) bild som går att hitta i Scanpixs stora bildarkiv är från 1998. Han är i dag 70 år. Hans sex barn har köpt de flesta Bonnieraktier som har varit till salu de senaste åren.

Foto: Scanpix

En dragkamp om ägandet pågår mellan några av kusinerna i sjätte Bonniergenerationen. Karl-Adam Bonniers barn köper, kusinen Jacqueline på Bahamas säljer. – Det påverkar ingenting, säger styrelseordförande Carl-Johan Bonnier. Det finns en imponerande stabilitet i ägarkretsen.

Ämnen i artikeln:

BonnierCarl-Johan Bonnier

Leif Holmkvist

leif.holmkvist@resume.se


Ägandet i Nordens största medieföretag är reglerat i ett aktieägaravtal med hembudsplikt som hindrar att släktförmögenheten skingras. Avtalet ger den som vill sälja rätt till inlösen till ett bestämt pris baserat på substansvärde och avkastning.
– I princip är prissättningen på aktien fri, men i praktiken har inlösenpriset blivit riktpris vid de försäljningar som har varit, förklarar Carl-Johan Bonnier.

Men det har inte varit många försäljningar. Bara någon procent av de 64 000 aktierna har sålts sedan 2000. De flesta har köpts av Karl-Adam Bonniers sex barn i små poster 2005, 2009 och 2011 och då bara en halv procent av företaget.
Tor Bonnier har ökat sitt ägande från 200 till 375 aktier, hans yngre bror Johan har ökat 100 till 150 aktier. Säljare är Jonas Bonniers syster Jacqueline som bor på Bahamas och hennes barn Alexander och Christopher som bor i USA.

De är små poster, men större värden: om Bonnierkoncernen värderas till 25 miljarder kronor är aktien värd 400 000 kronor och en post på 50 aktier 20 miljoner.
Karl-Adam Bonnier har systematiskt köpt sig större i Bonnierkoncernen. Han är näst yngst av bokförläggare Tor Bonniers åtta söner, halvbror till legendarerna Abbe, Jojja, Lucke och som Resumé nyligen avslöjade EF-ägaren Bertil Hult. Han fyllde nyligen 77 och har själv sex barn.

På 1960-talet fick Karl-Adam och brodern Simon överta ett av Bonniers mindre företag, Bonnier Obligationsavdelning AB. Kring detta byggde de en egen grupp finansföretag helt vid sidan av Bonnierföretagen. Karl-Adam köpte ut Simon, döpte om koncernen till B&B Invest och köpte fondkommissionärsfirman Hägglöfs och Wermlandsbanken.

År 1986 såldes B & B Invest till Proventus, som senare fungerat som Bonniers finansiärer vid köpet av TV4. Karl-Adam Bonnier blev rejält rik på egen hand och hade 2005 en skattepliktig förmögenhet på 186 miljoner kronor. Hans unga söner Adam och Johan hade dessutom redan då en förmögenhet på vardera 50 miljoner.
År 1998 startade han företaget Bonnimoney AB för att förvalta aktier i dotterbolag till Albert Bonnier AB. Han köpte aktier i dagstidningskoncernen Marieberg som samma år köptes ut från börsen av Bonnier AB och fick plats i styrelsen.
Han var ordinarie ledamot av maktbolaget Albert Bonnier AB:s styrelse och beskrivs som kunnig, skicklig ekonom och engagerad ägare, omdömen som inte har tillskrivits alla släktingar i styrelserna. År 2005 lämnade han styrelsen av principiella skäl eftersom han då hade fyllt 70, en markering som flera äldre släktingar ogillade.
Karl-Adam Bonnier äger 1 459 aktier i Bonnier och är tolfte största ägare. Han barn har tillsammans 916 aktier.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev