Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Doldisarna bakom Expressens scoop

Publicerad: 11 december 2013, 09:27

Expressens granskning

Foto: Skärmdump från Expressen.se

I går avslöjade Expressen de rasistiska hatet från flera SD-politiker. Bakom scoopet står Researchgruppen och deras minst ett år av ideellt arbete.


Ämnen i artikeln:

AvpixlatExpressenSverigedemokraternaResearchgruppen

Researchgruppen får anonyma näthatare komma ut – oavsett om de vill eller inte. Arbetsmetoderna kan inte liknas med hackares. Utan olagligt dataintrång avslöjades identiteten på anonyma, rasistiska kommentarer på sidor som Avpixlat, Fria tider och Exponerat, det skriver DN.

Flera visade vara SD-politiker och Mathias Wåg, en av nyckelpersonerna inom Researchgruppen, berättar för tidningen om arbetet:

– Vi har valt att bara ta öppna uppgifter. Vi har också tittat på brev till myndigheter och samlat in hotbrev från kända personer. Det vi har gjort är att samköra uppgifter som redan finns. Inte på något sätt har det handlat om att ta sig förbi brandväggar, in på konton, eller använda någons lösenord, säger han till Dagens Nyheter.  

Belackare från högerextremt håll anklagar kartläggningen av de 6.200 kommentatorer för att vara en form av åsiktsregistrering. Något som Resarchgruppen dementerar.  

– Det här är en journalistisk granskning av ett stort fenomen. Vi behöver ha ett register för att kunna ta ut statistik, för att se vad medelåldern är, vilka årsinkomster de har. Vi kommer inte att använda registret till något som är integritetskränkande för enskilda personer som inte är offentliga, säger My Vingren i Researchgruppen till DN.

Att det blev Expressen som Researchgruppen samarbetade med beror dels på personliga kontakter, dels på avtrycken som Expressen skapade efter granskning av den omtalade järnrörsskandalen för ett år sedan.

Avslöjandet om näthatet bygger på ett researchpaket som Expressen har köpt för en okänd summa pengar. Enligt Researchgruppen motsvarade summan inte den nedlagda arbetstiden.  

Framöver kommer Researchgruppen granska Sverigedemokraternas kandidater inför valet.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.