Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Doldisen som tar över Google

Publicerad: 11 augusti 2015, 08:39

Googles nya vd – Sundar Pichai

Foto: Maurizio Pesce/Wikimedia Commons

Den stora omorganiseringen gör Sundar Pichai till ny vd på Google. Indiern har inte varit rubrikernas namn trots elva framgångsrika år på it-jätten.


Ämnen i artikeln:

Google

När Google annonserade sin nya organisation där Alphabet blir nytt moderbolag under ledning av grundarna Larry Page och Sergey Brin. Här kommer innovationsdrivna projekt att frodas. Som vd för Google kommer Sundar Pichai att leda kärnverksamheter såsom annonsering, sök och Youtube. Den nya vd:n har jobbat på Google i elva år – utan att skapa rubriker.

43-årige Sundar Pichai är född i Tamil Nadu i södra Indien. Efter examen från Stanford University och Wharton School of Business kom han till sökjätten i samma veva som Gmail lanserades. Under ett decennium har han arbetat med tjänster som haft stor påverkan på hur företaget fungerar. Han var ledande i arbetet bakom lanseringen av Chrome och 2013 fick han ansvaret för Android. Framgången med dessa produkter fick honom att stiga i rang.

Engligt NBC, beskriver Sundar Pichais kollegor honom som en genuint omtänksam, empatisk och insiktsfull person. Med fingertoppskänsla har undanröjt problem, fått ihop team och befordrat medarbetare som gjort ett bra jobb. Han är sedd som en effektiv och pålitlig ledare, med förmågan att navigera och få ut det bästa av den komplexa företagsstrukturen.

I den nya strukturen, med Alphabet som moderbolag, kommer Sundar Pichai att få leda ett företag med ett smalare verksamhetsområde än det Google han är en produkt av.

"Den här nya strukturen gör att vi kan hålla fullt fokus på de extraordinära möjligheter som finns inom Google. En nyckel till detta är Sundar Pichai", skriver Larry Page i ett blogginlägg och fortsätter:

"Sundar har sagt the saker som jag skulle sagt (och ibland bättre!) under en tid nu och jag har verkligen gillat vårt arbete ihop. Han har verkligen utvecklats sedan oktober förra året då han tog över ansvaret för produkt och utvecklingsansvaret för vår internetaffär. Sergey och jag har varit väldigt nöjda över hans utveckling och hur han brinner för företaget. För oss och styrelsen är det hög tid att låta Sundar bli vd för Google."

Sundar Pichai har en bakgrund på managementkonsultjätten McKinsey, bor i San Fransisco och har över 143 000 följare på Twitter.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Google

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.