Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Dom: Ingen skyldighet återbetala tryckerimoms

Publicerad: 25 juni 2014, 12:12

Tryckpressar

Foto: Colourbox

Svea hovrätt går på tingsrättens linje och slår fast att det inte finns någon skyldighet att betala tillbaka momsen för tryckeribolag. Det fastslog hovrätten i en dom som presenterades under onsdagen, det skriver Medievärlden.


Ämnen i artikeln:

Tryckerimomsen

Resumé har vid ett flertal tillfällen under våren rapporterat om turerna kring tryckerimomsen. Svea Hovrätts domslut bygger på en tvist med den legandariske reklamaren Anders Westers bolag Voice The Brand och tryckeriet Vitt Grafiska.

Samarbetet mellan Voice The Brand och Vitt Grafiska började 2006 när tryckeribolaget anlitades för vissa uppdrag som de fick betala 25 procents moms för. Fyra år senare ändrades regelverket retroaktivt till 6 procent och Skatteverket betalade tillbaka närmare 75 000 kronor till tryckeriet som en följd av beslutet.

Voice The Brand har därefter krävt att tryckeribolaget ska betala tillbaka samma belopp. Men tingsrätten gick på Vitt Grafiskas linje och ansåg att tryckeriet handlat i god tro.

Under förhandlingarna i hovrätten ville Voice The Brand att Skatteverket skulle göra en omprövning av bolagets momsredovisning och att bolaget då kan bli återbetalningsskyldigt. Det skulle få konsekvensen att Voice The Brand kan lida en ekonomisk skada och Vitt Grafiska göra därmed göra en obehörig vinst på Voice bekostnad.

I sitt domslut anser Svea hovrätt att ovanstående inte är en giltig ursäkt och väljer därför att gå på tingsrättens linje. I domen har Hovrätten tagit ställning till huruvida Voice The Brand har rätt till återbetalning i enlighet med principen om misstagsbetalning, skriver Medievärlden.

Det kan följaktligen finnas rätt till återbetalning på andra grunder. Vilken Sveriges Tidskrifters juridiske rådgivare Bertil Hübinette understryker

– Det betyder att den prejudicerande effekten är begränsad, säger han till Medievärlden.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Tryckerimomsen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.