fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Dom: Nu ska piratsajterna blockeras

Publicerad: 13 februari 2017, 10:06

Pirate Bay och flera andra piratsajter ska blockeras. I dag vann film- och tv-branschen i rättstvisten med Bredbandsbolaget. Nu kan internetoperatörer bli juridiskt medansvariga när svenskar fildelar illegalt.

Ämnen i artikeln:

BredbandsbolagetPirate BayUpphovsrätt

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Patent- och marknadsöverdomstolen går tvärtemot tingsrättens dom och beslutar att Bredbandsbolaget i fortsättningen ska hindra sina kunder från att besöka piratsajtsadresser.

Domen, som kom i tisdags förra veckan, får konsekvensen att internetoperatören åläggs med vite på 500 000 kronor om de inte följer Hovrättens dom..

Domen är en seger för film-, musik- och tv-branschen i Sverige, som stämde Bredbandsbolaget redan 2014 för medhjälp till upphovsrättsbrott. Man krävde att internetoperatören skulle blockera tillgång till piratsajterna Pirate Bay och Swefilmer.

Därefter stängdes Swefilmer ner efter ett polistillslag i somras, men Pirate Bay är fortfarande en av Sveriges största piratsajter.

Bredbandsbolaget har löpande mosatt sig kraven, och hävdat att det är orimligt att en internetoperatör "censurerar" innehåll på nätet. Företaget har också pekat på att en fällande dom kan leda till att internetoperatörer börjar stänga av kontroversiella sajter för att förebygga juridisk påföljd.

"I dagens dom slår Patent- och marknadsöverdomstolen fast att rättighetshavare till t.ex. film och musik kan få ett domstolsföreläggande även i Sverige mot en internetleverantör som innebär att internetleverantören ska vidta åtgärder för att hindra upphovsrättsintrång som begås av andra på internet. Det följer av EU-rätten och av att den svenska lagen ska tolkas i ljuset av EU-rätten. Liknande förelägganden har redan meddelats i bl.a. Danmark, Finland, Frankrike och Storbritannien, men domen i dag är den första i sitt slag i Sverige", säger Christine Lager, hovrättslagman och ordförande i målet i ett pressmeddelande.

Film- och tv-branschen argument har varit att det inte bör finnas frizoner för olagliga gärningar på nätet. De har understrukit att Pirate Bay lever och frodas år efter år, trots att grundarna har dömts för brott.

Under hösten 2015 fick Bredbandsbolaget rätt i tingsrätten, film- och tv-branschen överklagade och nu går Hovrätten alltså på upphovsrättsinnehavarnas linje.
Det innebär att Bredbandsbolaget kan anses medskyldiga till brott genom att deras kunder har tillgång till illegala fildelnings- och streamingsajter.

Domen är exceptionell eftersom det är första gången en internetleverantörs juridiska ansvar prövas i rätten. Domen kommer sannolikt bli prejudicerande för hur piratfrågan ska hanteras i Sverige i framtiden.

Universal Music, Sony Music, Warner Music, Nordisk film och SF är några av upphovsrättsinnehavarna som står bakom stämningen  De är uppbackade av en lång rad filmproducenter, distributörer, biografägare samt tv-kanaler som TV4-Gruppen, MTG TV, SBS Discovery och C More. Även SVT ingår i stämningen.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev