Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Dömd mördare kartlägger journalister

Publicerad: 8 oktober 2009, 11:46

Hampus Hellekant, dömd för mordet på syndikalisten Björns Söderberg, kartlägger de journalister som skriver om honom.
Det skriver tidningen Arbetaren.


Hampus Hellekant frigavs 2007. Han sökte då till läkarlinjen och började studera på Karolinska Institutet. Trots att han var dömd för mord blev han inte avstängd från utbildningen. Men när det sedan visade sig att han förfalskat sina betyg åkte han ut.

Han berättade själv då att han ville gå vidare i livet och bytte namn.  Men nu visar en granskning av tidningen Arbetaren att Hampus Hellekant inte brutit med de nazistiska kretsar som han umgicks i vid tidpunkten för mordet.

Tidningens granskning visar att han kartlagt både poliser och journalister. Bland annat har han fotograferat Peter Karlsson, som för tio år sedan skadades allvarligt då en bilbomb exploderade utanför hans bostad i Nacka. Bilderna publicerades på nazistsajten Info 14. Peter Karlsson bekräftar för Arbetaren att det är Hellekant som tagit bilderna.

Hellekant har publicerat personuppgifter på internetsajten Metapedia. Där finns uppgifter om journalister som skrivit om honom. Bland de som finns uthängda är Niklas Svensson på TV4, Fredrik Sjöshult på Dagens Industri, Lasse Wierup, tidigare på DN och PO Yrsa Stenius.
– Det är en gammal rest som finns kvar. Det är tio år sedan jag granskade nazister. Jag vet att mitt passunderlag då beställdes ut och det är i huvudsak de uppgifterna som finns i registret, säger Fredrik Sjöshult.

Hur känns det att uppgifterna finns?
– Det är klart att det är obehagligt precis som det är när Info-14 skriver om en. Tidigare samlade nazisterna upp folk på en lista. Nu hamnar det på nätet istället och det är klart att det är obehagligt att vara med på en sådan kartläggning.

Har du blivit hotad någon gång?
– Det har aldrig hänt något. Inte ens när jag bevakade rättegångar fick jag höra något verbalt. Så man ska inte överdriva det här heller.

I artikeln står det också att Hampus Hellekant ofta är inne och redigerar uppgifterna om sig själv på nätuppslagsverket Wikipedia.
– Det är också något vi journalister måste tänka på. Wikipedias uppgifter går inte att lita på. Här är ett exempel på uppgifter som fabriceras för att passa Hampus Hellekants version av sanningen.

Vet du varför du är med i registret?
– På Expressen gjorde jag och Niklas Svensson mycket av uppföljningen av den stora nazist-granskningen den 30:e november 1999. Där publicerades namn och bild på personer med högerextrema åsikter som var dömda för brott.
– Jag har också bevakat mordet i Sätra och polismorden i Malexander. Det kan ju vara ett skäl till att de håller på.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.