Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Dominika Peczynski i kokbokstvist

Publicerad: 6 maj 2011, 15:14

Pr-kvinnan Dominika Peczynski behövde betala en akut skuld på 36 000 kronor och lånade beloppet av affärsmannen Karl-Mikael Syding. Dominika Peczynski har ännu inte betalat skulden trots överenskommelser om avbetalningar och Karl-Mikael Syding stämmer henne på beloppet i tingsrätten. Enligt Dominika Peczynski rör skulden en oenighet om ett bokförskott för hennes kokbok.


Ämnen i artikeln:

Dominika Peczynski

Dominikas kokbok.

– I övrigt vill jag inte kommentera mer, säger Dominika Peczynski som haft ett tufft år med sjukdom.

Enligt stämningen lovade hon Karl-Mikael Syding hela vinstandelen i sin kokbok "Östeuropas Kulinariska Hemligheter" som säkerhet för lånet.

Karl-Mikael Syding är ledamot i Hydra Förlag AB sedan förlagsstarten 2007 som gett ut kokboken. Han är ledamot och vd i Futuris Asset Management AB fondverksamhet.

– Jag vill inte uttala mig i nuläget utan vill ge Dominika chansen att förlikas först, säger han till Resume.se.

Du är styrelseledamot för Hydra Förlag AB och enligt Dominika Peczynski rör tvisten en oenighet kring ett bokförskott för hennes kokbok som ges ut på Hydra förlag. Vad säger du om det?

– Det handlar inte om det.

Enligt den stämning som Karl-Mikael Syding lämnat in till tingsrätten kunde Dominika Peczynski inte betala tillbaka lånet hösten 2008 som planerat. Som kompensation för den sena återbetalningen skulle Syding enligt stämningen få hela vinstandelen i hennes koksboksprojekt och parterna kom överens om en delinbetalning på tolv månader.

Dominika Peczynski gjorde en inbetalning, sedan upphörde de.

Boken "Östeuropas Kulinariska hemligheter" kom ut i september 2008 och fick utmärkelsen "Årets svenska måltidslitteratur 2008" i kategorin etniska kokböcker.

Men boken nådde aldrig break even, enligt förläggaren Björn Elzén vilket framgår av stämningen.
Björn Elzén ska enligt stämningen ha påpekat att det är viktigt att inte glida med definitionen av lånet genom att börja kalla det för "förskott".

Karl-Mikael Syding yrkar i första hand på att tingsrätten dömer Dominika Peczynski till att betala tillbaka hela beloppet på 38 532 kronor.

Han yrkar i andra hand på att tingsrätten fastställer låneavtalet som parterna gjorde via mejl och att Dominika Peczynski betalar tillbaka 36 000 kronor i tolv delbetalningar och att han får rätten till eventuellt överskott för kokboken.

Som bevisning åberopar han mejl med låneavtal och överenskommelser.

Eftersom det var bråttom med lånet som var till en skatteskuld skedde avtalet muntligen och via mejl.
Enligt stämningen har Karl-Mikael Syding i flera omgångar försökt få Dominika Peczynski att betala skulden, låg likviditet och en avsaknad av en resultaträkning för kokboken ska vara Peczynskis förklaringar till att skulden ännu inte reglerats.z

Lilian Andersson

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Dominika Peczynski

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.