Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Don Draper” om livet efter Mad Men

Publicerad: 18 november 2013, 08:52

Mad Mens frontfigur Jon Hamm ”Don Draper” är inne på sin andra säsong av den ryske författaren Mikhail Bulgakovs drama ”A Young Doctor´s Notebook”. Han spelar en äldre version av den unge läkaren, som gestaltas av den tidigare Harry Potter-stjärnan Daniel Radcliffe.


Ämnen i artikeln:

Mad MenDon Draper

Jon Hamm har spelat Don Draper i sex säsonger och börjar redan planera för sitt liv efter serien – serien är avslutad 2015.

Han  är just nu i full färd med att spela in den andra säsongen av A Young  Doctor´s Notebook.

Serien har hämtat inspiration från   den ryske författaren Mikhail Bulgakovs självbiografiska berättelse om  sin praktik som läkare på landsbygden.

– Jag tycker att vi  alla borde få en chans att spendera en vecka eller två i skorna av vårt  eget 24-åriga jag, säger Jon Hamm till den brittiska tidningen The  Guardian.

Don Hamm kom själv med idén att beskriva huvudpersonen  utifrån ett äldre och yngre jag och han insisterade också på att få  Daniel Radcliffe som motspelare.

– Du tänker på en yngre version av  dig själv som någon som är kortare, mindre världsvan och mer benägen att  begå misstag, säger Jon Hamm till The Guardian.

Jon Hamm berättar  att han läste en massa rysk litteratur när han var student i Texas  alltifrån Tolstoy till Solzjenitsyn.

Jon Hamm ville också skapa en nästan alienlik känsla med serien ungefär som amerikaner kan känna med Downton Abbey.

Han  sprang på Daniel Radcliffe på en rad event och en bonus visade sig vara  att den unge skådespelaren är oerhört förtjust i Michail Bulgavkovs  roman Mästaren och Margarita.

The Guardian konstaterar dock att Mad  Men fortfarande har många anhängare och många fortfarande inte har fått  svar på seriens öppningsreplik ”Vem är Don Draper?”.

Matthew Weiner såg framför sig en Gatsby-lik figur – den amerikanske arketypen av en self-made man med en tragisk touch.

Matthew  Weiner ska efter Jon Hamms audition ha sagt till sin rollbesättare att  den mannen har med all säkerhet inte ”uppfostrats av sina föräldrar.”

Jon  Hamm får också frågan vad han skulle säga till sig själv om han befann  sig i ett bad med sitt 24-åriga jag (vilket sker i A Young Doctor´s  Notebook) svaret lyder:
”Jag skulle säga till honom att jobba hårdare. Jag hade gjort viss teater då och kommer till Los Angeles som 24-åring.”

Han kom dit med en risig Toyota och 100 dollar på fickan.

Jon Hamms uppväxt hade inte varit någon dans på rosor. Föräldrarna skildes tidigt och mamman dog i magcancer vid unga år.

Jon  Hamm flydde till sportens värld och satsade hårt på baseboll, men också  teater. Han flyttade runt och bodde i källare och liknande utrymmen  hos olika personer i bekantskapskretsen.

– Vi brukade skämta att  teater-avdelningen vid college var där alla föräldralösa dök upp. De  fann en roll där, säger Jon Hamm till The Guardian.

Han berättar också att han försökte tänka sig sin far – en bilförsäljare – då han skulle spela Don Draper.

–  Han var bara så sorglig. Här har vi en kille som ser ut som att han har  hela paket, men det finns ingenting inuti annat än sorg, säger Jon Hamm.

Jon Hamms egen pappa dog när han var 20 år.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Mad MenDon Draper

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.