Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Donald Trump om Googles sökresultat: "Riggat"

Publicerad: 29 augusti 2018, 05:09

Foto: Gage Skidmore / Wikimedia Commons

Trump riktar hård kritik mot Google, Facebook-anställda med konservativa åsikter är kritiska till företags-kulturen och snart kan alla ansöka om verifiering på Instagram. Detta och mer i dagens Morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

TwitterFacebookMorgonsvepetGoogleDonald Trump

Trump till hård attack mot Google – anser att de sprider fake news
Under tisdagen gick Donald Trump till hårt angrepp mot Google. I sedvanlig ordning var det via Twitter som presidenten svingade vilt mot sin motståndare, där han anklagade nätjätten för att medvetet dölja bra nyheter om honom i förmån för dåliga.

"Googles sökresultat för 'Trump news' visar enbart fake news-medias rapportering", skriver han bland annat.

Donald Trump ifrågasätter om Googles nyhetstjänst ens är laglig och anklagar dess algoritmsystem för att vara riggat.

"Med andra ord har de RIGGAT resultaten, för mig och för andra, så att nästan allt som dyker upp är DÅLIGT. Fake news-CNN är framträdande. Republikansk/konservativ och rättvis media stängs ute. Olagligt?", skriver han vidare.

Donald Trump utvecklade sedan sin kritik i ett tal i det Ovala rummet och drog även in Facebook och Twitter i striden.

– Jag tycker verkligen att Google utnyttjar människor, vilket är väldigt allvarligt. Det Google och andra gör, som Twitter och Facebook... De bör vara försiktiga, man kan inte göra så mot folk, säger han i talet som bland annat Aftonbladet tagit del av.

Google förnekar presidentens anklagelser och svarar i ett mejl:
"Sökfunktionen används inte för politiska syften och vi påverkar inte våra sökresultat i någon politisk riktning".

SvD skriver att Trumps ekonomiska rådgivare Larry Kudlow uppgett att regeringen nu kommer att inleda en utredning och göra vissa analyser av Google, utan att närmare gå in på vad dessa analyser kan tänkas vara.

Sökresultatet på Google beror delvis på användarens sökhistorik, vilket alltså innebär att Donald Trump skulle vara en trogen konsument av CNN.  

Facebook-anställda med konservativa åsikter är kritiska till företags-kulturen
Runt 100 anställda på Facebook med konservativa åsikter har nu gått ihop och bildat en grupp online. Anledningen beror på att man anser att företagskulturen är politiskt vänstervriden. Detta uppger New York Times.

Gruppen går under namnet "”FB’ers for Policival Diversity” och är skapad av Brian Amerige, en av företagets mer erfarna utvecklare.

"Vi är en politisk monokultur som är intolerant mot andra åsikter. Vi påstår oss välkomna alla perspektiv, men är snabba med att attackera – ofta i grupp – den som kommer med en åsikt som tycks strida mot en vänstervriden ideologi" skriver Brian Amerige i ett inlägg i gruppen.

Snart kan alla ansöka om verifiering på Instagram
Den blåa verifieringsmärkningen finns till för att visa om sidor eller profiler med
offentligt intresse är autentiska. Tidigare har processen att skaffa en
verifieringsmärkning varit otydlig, men nu kommer Instagram inom kort att göra det
enklare för användare att verifiera sitt konto genom att skicka in en begäran direkt via
appen, enligt Reuters.

Det kommer dock inte vara fritt fram för alla, utan Instagram meddelar att märkningen
fortfarande kommer används primärt för kändisar och varumärken. Det sociala
nätverket vill heller inte uppge vilka kriterier som krävs för att få sitt konto
verifieringsmärkt.

Samtliga twitter-inlägg raderade från Facebook
Många användare har sedan tidigare valt att koppla ihop sitt Twitter- och facebookkonto för att få sina tweets publicerade på två plattformar samtidigt. Men nyligen genomförda API-ändringar hos Facebook har gjort att funktionen inte längre är möjlig.

Istället verkar det som att samtliga tweets som publicerats på Facebook nu tagits bort, vilket innebär att flera år av tweets försvunnit från facebookflödet. Facebook säger i en kommentar att man tittar närmare på saken, men uppger inte om det rör sig om ett misstag. Detta skriver Techcrunch.

Alex Hartelius

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.