torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Donald Trumps topplista: De gjorde mest fake news

Publicerad: 18 januari 2018, 06:37

Donald Trump.

Foto: Wikimedia Commons

Trump har delat ut "Fake News Awards" men möts samtidigt av hård kritik, Bonnier skär ner i USA och Facebook ska utreda rysk påverkan vid Brexit. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.

Ämnen i artikeln:

New York TimesFake newsSVTWashington PostDonald Trump

FT

Fredrik Thambert


Donald Trumps topplista: De gjorde mest fake news
Donald Trump har flaggat för att han ska dela ut ett eget pris – "Fake news awards" – till de medier som stått för de största felaktigheterna under hans presidentskap. Nu är resultatet offentliggjort och i toppen hittar vi New York Times kolumnist Paul Krugman, som också vann Nobelpriset i ekonomi 2008. Specifikt handlar det om att han på valnatten ska ha hävdat att "ekonomin aldrig kommer att återhämta sig". Istället har de amerikanska börserna slagit rekord under hans tid i Vita huset.

Andraplatsen går till ABC News reporter Brian Ross medan CNN hamnar på tredje plats.

Analys: Trump borde också erkänna sina fel
Washington Post, som tidigare konstaterat att Donald Trump gjort sig skyldig till över 2000 felaktiga eller vilseledande uttalanden under sitt presidentskap, har faktagranskat  "vinnarna" i hans Fake News Awards. De kommer fram till att åtta av de elva felaktigheterna ledde till att medierna gick ut och rättade, varav två även resluterade i avstängning eller uppsägning. Ytterligare två vinnare handlar om tweets som snabbt korrigerades och den sista (nummer ett på listan) var krönikan av Paul Krugman – alltså en opinionsartikel. Krugman gick dessutom ut tre dagar senare och nyanserade sin profetia.
"Om presidenten själv hade erkänt misstag lika ofta hade han fått mycket färre Pinocchios (Washington Posts utmärkelse för felaktigheter)" skriver tidningen.

McCain uppmanar Trump: Sluta attackera medierna
Reaktionerna på Donald Trumps utspel har varit hårda på sina håll – även från hans eget parti. Republikanen John McCain har skrivit ett öppet brev som publiceras i Washington Post där han bland annat skriver:
"Journalister är viktiga både för att främja och skydda vår demokrati och våra rättigheter, och de måste få göra sitt jobb fritt. Endast sanningen och transparens är garantier för frihet".

Skandalboken blir tv-serie
Michael Wolffs bok "Fire and fury" om Donald Trump som president har fått enorm uppmärksamhet. Nu ska den bli tv-serie. Produktionsbolaget Endeavor Content har köpt rättigheterna för ett sjusiffrigt dollarbelopp, rapporterar The Hollywood Reporter.

Bonnier drar ner i USA – säger upp folk
Bonnier Magazines i USA lägger ner fem titlar och säger upp 70 personer, vilket motsvarar 17 procent av den amerikanska personalstyrkan, rapporterar Recode. Förlaget, som är inriktade på nischade titlar inom olika områden, har nu 350 anställda.

Facebook ska utreda rysk påverkan i Brexit-omröstningen
Efter hård press från det brittiska parlamentet ska Facebook nu utreda eventuell rysk påverkan på folkomröstningen om Brexit år 2016, skriver Financial Times.
– Vi ska göra alla rimliga ansträngningar för att klargöra huruvida det fanns en koordinerad aktivitet som liknar den som upptäcktes i USA och vi kommer att rapportera tillbaka så snart det är klart, säger Facebook i en kommentar.

SVT:s Morgonstudion sågas hårt
Efter gårdagens nyhet att SVT tappat andelar till TV4 efter lanseringen av "Morgonstudion" plockar Expressens Anders Björkman fram motorsågen. Han skyller fiaskot på programdirektören Jan Helin.
"Att SVT inte hade bättre koll på sin publik, det är förvånande. Hur blev det så? Jo, den nye programdirektören Jan Helin var nyhetsknarkande journalist från Aftonbladet och ville förstås åstadkomma två timmar blixtrande nyhets-tv varje morgon. Det blev avslagna bulletiner i repris varje kvart" skriver Björkman i en krönika.
Han föreslår också att SVT byter ut några av programledarna, däribland André Pops och (indirekt) Carolina Neurath.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev