Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Doppings saftiga kritik mot SR

Publicerad: 19 februari 2015, 15:52

Staffan Dopping och Anne Lagercrantz, Ekots chef.

Foto: Pressbild/Andreas Elgstrand.

Staffan Dopping, före detta medarbetare på Sveriges Radio, är i dag djupt kritisk till sin tidigare arbetsgivare i ett debattinlägg. Han slår fast att Sveriges Radio har stora brister i sin självrannsakan.


Ämnen i artikeln:

Staffan DoppingStudio Ett

Resumé rapporterade igår att Studio Ett bad om ursäkt för den illa ställda frågan om "judarnas egen skuld för antisemitismen" som hördes i tisdagens program.

I ett debattinlägg på SVT Opinion uttrycker pr-konsulten Staffan Dopping i dag kraftig kritik mot sin förre arbetsgivare – som en reaktion på incidenten i tisdagens program.

"Jag kan inte minnas att jag någon gång under de cirka 50 år som jag har lyssnat på radio har hört Sveriges Radio kräla i stoftet så förbehållslöst som i tisdags efter "skuldfrågan" till Israels ambassadör" skriver han.

Han menar att SR i högre utsträckning borde diskutera betydelsen av public service opartiskhet, saklighet och innerbörden av demokratiparagrafen. Och han skriver att det är något han efterfrågat länge.  

Staffan Dopping är stenhård i sin kritik och skriver bland annat att " företagskulturen rent allmänt präglas av brist på skarpa kvalitetsdiskussioner och självrannsakan". Han kallar händelsen för ett "journalistiskt feltramp av grov kaliber" och konstaterar att det var helt rätt beslut av Sveriges Radio att omedelbart be om ursäkt.  

Han understrycker att han inte kan veta hur det kunde bli så fel i tisdags, men tror sig ändå ha identifierat två eventuella förklaringar.

Dels att det finns en osäkerhet bland medarbetarna i förståelsen av demokratiparagrafen, dels att det finns en utbredd negativ bild av Israel som kan ha spillt över till judar som grupp.  

Staffan Dopping är i dag pr-konsult, men har tidigare arbetat journalistiskt – bland annat som programledare på Sveriges Radio P1.

Linnéa Kihlström

Ämnen i artikeln:

Staffan DoppingStudio Ett

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.