Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Drabbades av cancer – bevakar vården från insidan

Publicerad: 5 februari 2018, 12:24

När Aftonbladetreportern Richard Aschberg drabbades av prostatacancer fick han uppleva den svenska cancervården inifrån. Nu publiceras hans granskning av vården.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

För ett år sedan genomgick Aftonbladets grävande reporter Richard Aschberg strålbehandling för sin prostatacancer. I kontakten med vården upptäckte han flera brister som drabbar de 10 000 män som varje år diagnosticeras med prostatacancer.

– Att jag blev diagnosticerad var anledningen att jag satte igång den här granskningen, jag fick se avigsidorna av den svenska vården från insidan, berättar han för Resumé.

För ett år sedan bad Richard Aschberg läkarna om att få ta ett så kallat PSA-test, något de övertalade honom att inte göra. De ansåg att riskerna var för stora. Några år senare drabbades hans pappa av sjukdomen varpå Richard Aschberg bad om ett nytt test, ett test som visade att han drabbats av prostatacancer av mellanrisktyp.

I reportageserien som inleds i dag uppmärksammar Aschberg fler män som känner att de inte fått den vård de behöver.

I dag har han genomgått strålbehandling och hans PSA-värde är nere på mer normala nivåer.

– Värdena går nedåt men är inte riktigt där de ska. Även om jag fått behandling kan man aldrig veta om det spritt sig, det är bara att hoppas och låta framtiden utvisa.

Hur har det varit att bevaka en fråga du själv varit involverad i, och drabbad av?

– Ibland upptäcker man ju saker i sitt dagliga liv och börjar titta närmre på det. Det är klart att det varit en jobbig period, ofta kan ju jobbet fungera avlastande och man får tänka på annat ett tag. Samtidigt, under perioden som jag fick strålningsbehandling jobbade jag hela tiden, det gjorde sjukdomen till en bisak medan jobbet blev huvudsak, säger Richard Aschberg.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.