Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Dragkamp om utrymme i etern

Publicerad: 7 december 2007, 15:22

Dragkampen mellan tv-bolagen och telekombranschen om utrymmet i etern rasar för fullt. Inom två veckor måste regeringen avgöra striden: ska hdtv eller mobilt bredband få mest utrymme.


För två månader sedan var SVT, MTG, TV4 och SBS rörande eniga i en skrivelse till regeringen: ”Vi behöver hela det frigjorda frekvensutrymmet för att byta teknik och utveckla hdtv”.

Telekombranschen med Ericsson i spetsen protesterade och krävde minst halva frekvensutrymmet för att utveckla nya tjänster, främst mobilt bredband.

Regeringen bad då tv-bolagen komma med ett kompromissförslag. I veckan svarade de att de kan tänka sig avstå 18 procent av det lediga utrymmet, helt på UHF-bandet.

Resumé frågade kulturminister Lena Adelsohn Liljerot om hennes syn på striden om etern:

Är du nöjd med broadcastbolagens erbjudande om att ”släppa” 18 % av bandbredden till telekomtjänster?
– Jag vill inte föregripa den beredning som nu sker i regeringen genom att kommentera enskilda förslag eller utspel.

– Men rent allmänt kan vi konstatera att det frekvensutrymme som frigörs när det analoga nätet släcks är en begränsad resurs av stort värde. Fördelningen ska därför vara så bra som möjligt mellan de olika användningsområden som finns och beslutet ska baseras på målet om en effektiv frekvensanvändning. En utgångspunkt är att vi ska fortsätta att utveckla marknätssändningarna.

När tänker sig regeringen fatta beslut i frågan?
– Arbetet med frekvenstilldelningen sker just nu. Beslut kommer före årsskiftet. Vi har riktat in vårt arbete på att regeringen som helhet ska ha ett brett och väl underbyggt beslutsunderlag.

När är det rimligt att börja sända med hdtv-standard?
– Sändningsteknik är en fråga för branschen.

Om regeringen går tv-bolagen tillmötes får de två nya sändarnät, förutom de fem som redan används för tv. Tv-branschen vill börja sända hdtv med Mpeg4-teknik i marknätet och behöver utrymme för att parallellsända tills kunderna än en gång bytt boxar.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.