Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Ebbe Carlsson-affären bästa grävjobbet någonsin

Publicerad: 25 september 2013, 08:21

Expressen-reportern Pelle Wendels artiklar om Ebbe Carlsson-affären är den bästa svenska undersökande journalistiken genom tiderna, enligt tidningen Scoop


Ämnen i artikeln:

Grävande JournalisterScoop

Scoop lät en jury plocka ranka samtliga Guldspadevinnare och plocka fram 25 namn enligt kriterierna:
Genomslag. Nådde det utanför den egna publiken? Hur stort genomslag blev det i andra medier?
Presentation. Hur presenterades det i tidningen, i tv, på webben eller i radion?
Metod. Extra poäng för nytänkande. Effekt på kort sikt. Avgick en minister efter två dagar är det självklart maxpoäng.
Effekt på lång sikt. Ett ministerfall behöver inte få någon långsiktig effekt. Det kan däremot ett gräv där det inte händer något de första månaderna få. En utredning kan tillsättas, som tre år senare betyder en ny lag.

Juryn lista över tidernas bästa grävjobb blev:

1. EBBE CARLSSON-AFFÄREN

När: 1988.
Var: Expressen.
Vem: Per Wendel.
Historien om Ebbe Carlsson har allt. Statsministermord, makt, sex, inkompetenta poliser, en sparkad minister och en journalistkår som blir förd bakom ljuset. Kvällstidningsgräv när det är som bäst.

2. THOMAS QUICK/STURE BERGWALL
När: 2008 -
Var: Uppdrag granskning och boken ”Fallet Thomas Quick – att skapa en seriemördare”.
Vem: Hannes Råstam.
Flera journalister och tyckare som Leif GW Persson var skeptiska till morddomarnamot Thomas Quick. Men det vara bara Hannes Råstam som kunde gå till botten och avslöja en av vår tids största rättsrötor.

3. EGYPTENAVVISNINGARNA
När: 2004 -
Var: Kalla fakta, TV 4.
Vem: Sven Bergman, Joachim Dyfvermark och Fredrik Laurin.
USA:s krig mot terrorismen nådde Sverige. Och den svenska regeringen lät ihemlighet lämna över två terrormisstänkta egyptier i ett CIA-plan på Brommacflygplats. De fördes till Egypten och torterades. Regeringen lyckades mörka skandalen i flera år.

4. SAUDI-AFFÄREN
När: 2012 -
Var: Ekot, Sveriges Radio.
Vem: Bo-Göran Bodin och Daniel Öhman.
Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, hjälpte i hemlighet Saudiarabien att planera att bygga en vapenfabrik. Försvarsminister Sten Tolgfors ljög och affären hamnade i konstitutionsutskottet. Tre veckor efter avslöjandet avgick Tolgfors.

5. OSMO VALLO
När: 1995 -
Var: Striptease, SVT.
Vem: Janne Josefsson och Hannes Råstam.
Ett polisingripande i Karlstad slutade med att den drogpåverkade Osmo Vallo dog. Trots att flera vittnen såg hur polisen använde kraftigt våld väcktes inget åtal. Janne Josefsson och Hannes Råstam grävde i fallet under lång tid och skandalerna hopade sig.

6. TRUSTORHÄRVAN
När: 1997 -
Var: Svenska Dagbladet och boken ”Svindlande affärer – historien om Trustor”.
Vem: Gunnar Lindstedt.
En av samtidens största finansskandaler. En raffinerad bolagsplundring på minst en halv miljard kronor slutade med långa fängelsestraff för ett par av de inblandade. Huvudmannen Joachim Posener håller sig fortfarande gömd.

7. RASISMEN I VALSTUGORNA
När: 2002.
Var: Uppdrag granskning, SVT.
Vem: Janne Josefsson och Lars-Göran Svensson.
Ett sensationellt avslöjande om hur flera politiker talade med kluven tunga om invandrare. Flera av dem filmades med dold kamera när de utryckte sig mycket rasistiskt. Har ett tv-program avgjort ett val så är det valstugereportaget.

8. MOTALA-SKANDALEN
När: 1995 –
Var: Motala Tidning och boken ”Sölve & Co”.
Vem: Britt-Marie Citron.
Dagliga krogbesök, lyxresor med familjen, egna bilar och obligationer. Det fanns ingen hejd på ur Motalas kommunledning använde skattepengarna. Inspirerad av Expressens Sahlinaffär grävde Britt-Marie Citron och skrev så pennan glödde. Huvudpersonerna dömdes till fängelse och Citron fick Stora Journalistpriset.

9. TELIASONERA
När: 2012 –
Var: Uppdrag granskning, SVT.
Vem: Sven Bergman, Joachim Dyfvermark och Fredrik Laurin.
Missstänkta mutor i miljardklassen betalade TeliaSonera för etablera sig i diktaturen Uzbekistan. Ett gräv av internationellt snitt som gav vd:n Lars Nyberg sparken och Trojkan en guldspade.

10. KÖNSKRIGET
När: 2005.
Var: Dokument inifrån, SVT
Vem: Evin Rubar.
”Män är djur”. Uttalandet från Ireen Wachenfeldt, ordförande för landets kvinnojourer, kommer sent att glömmas. En granskning av hur radikalfeminismen fick stort inflytande på jämställdhetsminister Margareta Winbergs politik. Tittarstorm och 174 anmälningar till granskningsnämnden. Delar av programmet fälldes för partiskhet.

11. ICAS KÖTTFÄRS
När: 2007.
Var: Uppdrag granskning, SVT.
Vem: Rune Bergström, Janne Josefsson och Lars-Göran Svensson.
Med dold kamera avslöjades att några av landets största Ica-butiker märkte om datumen på sin köttfärs. Köttfärsförsäljningen dalade, men var snart uppe på normala nivåer.

12. TYST HAV
När: 2007.
Var: Boken ”Tyst hav – jakten på den sista matfisken”.
Vem: Isabella Lövin.
Flera års arbete låg bakom boken som slog ned som en bomb och skapade stor debatt. Fiskeindustrin var vansinnig. Men inte konsumenterna. ”Ett stycke samhällsjournalistik när den är som bäst”, skrev Svenska Dagbladet i sin recension.

13. GÖTEBORGSKRAVALLERNA
När: 2001.
Var: Uppdrag granskning, SVT.
Vem: Janne Josefsson och Hannes Råstam.
EU-toppmötet i Göteborg blev ett inferno. 2 500 poliser grep över 500 personer och en demonstrant sköts. ”Ein, zwei, drei Nazipolizei”, skanderade några demonstranter på polisens filmer. Uppdrag granskning visade att polisen klippt och klistrat i sina filmer för att överdramatisera.

14. SAHLINAFFÄREN
När: 1995.
Var: Expressen.
Vem: Leif Brännström.
Mona Sahlin skulle ta över efter Ingvar Carlsson och bli Sveriges första kvinnliga statsminister. Då började Expressen gräva och fann en misskött privatekonomi med 98 obetalda p-böter och stora privata inköp på tjänstekortet. Skandalen eskalerade och det blev i stället Göran Persson som blev statsminister.

15. MUTHÄRVAN I GÖTEBORG
När: 2010.
Var: Uppdrag granskning, SVT.
Vem: Janne Josefsson och Nils Hanson.
”Alla är vi goa gubbar som jobbar i den fina Göteborgsandan”. Här sticks det hål på myten. Korruptionen visar sig vara vida utbredd i Göteborgs kommun och Göteborgs energi. Klassiska grävmetoder som gav en guldspade.

16. FALLET ULF
När: 2004.
Var: Uppdrag granskning, SVT.
Vem: Hannes Råstam.
Journalistik kan fria redan dömda och ändra lagar. Fallet Ulf gjorde både och. Den incestdömde pappan frikändes och numer får inte åklagare undanhålla en dömd person utredningsmaterial.

17. RÄNTEKARTAN
När: 2012 –
Var: Svenska Dagbladet.
Vem: Jan Almgren, Olle Zachrison, Mark Malmström, Peter Grensund, Carolina Neurath och Ola Henriksson.
Med hjälp av läsarna och smart teknik har Räntekartan lyckats ta reda på det ingen grävare i världen skulle klarat av. Ett bra hjälpmedel för alla bolånekunder och en nagel i ögat på bankerna.

18. 153 DÖDADE KVINNOR
När: 2009.
Var: Aftonbladet
Vem: Kerstin Weigl och Kristina Edblom.
En ambitiös och skakande kartläggning av kvinnor som fallit offer för män som stått dem nära. Fick en guldspade.

19. KAMPRAD ÄR NAZIST
När: 1994.
Var: Expressen.
Vem: Pelle Tagesson.
Mycket som händer kring Ingvar Kamprad blir världsnyheter. Självklart också hans bruna förflutna. Han erkänner vissa fascistsympatier och affären klingar av. Men dyker upp flera gånger igen, eftersom Kamprad inte sagt hela sanningen. Den senaste gången var häromåret då Elisabeth Åsbrink avslöjade att Ikeas grundare varit medlem i ett nazistparti.

21. ALCALÁ-AFFÄREN
När: 1999-
Var: Dagens Nyheter.
Vem: Thomas Michélsen.
När Thomas Michélsen avslöjade att Amnestys ordförande Jesus Alcalá hade använt biståndspengar för eget bruk fick han stora delar av kulturetablissemanget emot sig.
De försvarade Alcalá och sa att han var oskyldig. Utan att kolla fakta. Alcalá dömdes till 18 månaders fängelse för bedrägeri och missbruk av urkund.

22. NAZIGULDET
När: 1997.
Var: Dagens Nyheter och Sveriges Radio.
Vem: Göran Elgemyr och Sven Fredrik Hedin.
Guldet som nazisterna tog från Förintelsens offer och från ockuperade länder hamnade också i Sverige. Det köptes av bland annat Riksbanken. I reportagen granskas också familjen Wallenbergs täta kontakter med Nazityskland.

23. VI OCH DOM
När: 1992.
Var: Aftonbladet.
Vem: Maria Trägårdh, Magnus Ringman och Åke Ericson.
I en tid då Lasermannen och Ny Demokrati härjade gjorde Aftonbladet något nytt. De gick till botten och klargjorde vad som är myter och vad som är fakta. Jobbet gav en guldspade.

24. HSB-SPIONEN
När: 1996.
Var: TV 4.
Vem: Bim Enström.
HSB var vansinnigt på alla skandaler som TV 4 avslöjade om det. För att rota fram källor och hitta något negativt om reportern Bim Enström hyrde HSB in en spion. Spionen tog sig in på TV 4:s redaktion på natten. Vad spionen inte visste var att TV 4 filmade hela händelseförloppet. TV 4 visade sedan tittarna hur spionen
rotade i Bim Enströms skrivbord och HSB hade ännu en skandal på halsen.

25. LASERMANNEN
När: 2002.
Var: Boken ”Lasermannen – en berättelse om Sverige”.
Vem: Gellert Tamas.
Tio år efter att Lasermannen skjutit ner invandrare granskar Gellert Tamas vad som egentligen pågick i Sverige under de här åren. Blev senare hyllad tv-serie. En svensk klassiker.

Juryn bestod av:
Annicka Flovin, rektor för Poppius journalistskola
Cecilia Zadig, i dag chefsutbildare, fd reporter på SVT, Grävande journalisters första kvinnliga ordförande och guldspadevinnare 1994.
Sara Torsner, kansliansvarig på Grävande journalister.
Mikael Bergling, frilansjournalist, tidigare grävande reporter på Expressen.
Elisabeth Anderberg, nyhetschef P4 Kronoberg och tidigare ordförande i Grävande journalister.
Torbjörn von Krogh, en av Grävande journalisters grundare, i dag föreståndare vid medieinstitut Sim(o).
Fredrik Nejman, frilansjournalist och redaktör för Scoop.

Krister Berntsson

Ämnen i artikeln:

Grävande JournalisterScoop

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.