Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration
Media
Publicerad: 6 mars 2014, 13:31
Regeringen, med it- och energiminister Anna-Karin Hatt i spetsen, har beslutat att tidigarelägga övergången till digital-tv till år 2017. Tanken är att man ska låta mobiloperatörer få tillgång 700-bandet i stället. Europeiska radio- och tv-unionen, EBU, är skarpt kritiskt.
EBU anser att svenska hushåll erbjuds ett brett spektra av program via marknätet – cirka 2,8 miljoner hushåll ser idag på tv på det viset, enligt EBU.
Organisationen menar ett en tidigareläggning riskerar ”integriteten” för olika tv-tjänster i Sverige.
Organisationens teknik- och innovationsdirektör, Simon Fell, är skarpt kritisk till regeringens beslut att tidigarelägga övergången från år 2020 till år 2017 för attlåta mobiloperatörerna få tillgång till 700-bandet.
– Digital marksänd tv kan inte gå ur 700-bandet i Sverige enligt regeringens tidsplan utan att det blir betydande störningar för svenska konsumenter, säger han.
Han anser att en smidig övergång kräver ”detaljerad planering och engagemang” tvärs över alla sektorer inom tv-branschen.
EBU uppger också Internationella Teleunionen, ITU, nyligen har diskuterat det svenska beslutet som en förberedelse inför den så kallade WRC-15-konferensen, vilken enkelt förklarat går ut på att minimera eventuella störningar från sändningar av framtida mobiltjänster inom 700-bandet.
Organisationen uppger också att det redan finns mer än 60 tv-tjänster som körs inom 700-bandet och som i så fall måste flyttas för att bereda plats åt mobiltjänsterna.
Skiftet kräver i så fall nya tekniker såsom DBV-T2, vilket enligt EBU skulle kräva betydande finansiella investeringar för tv-branschen och störa marksänd tv för många svenskar som saknar dekodrar som är anpassade för den nya tekniken.
EBU har medlemsländer från Europa, delar av Mellanöstern och Nordafrika.
Karl-Johan Byttner