tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Edward Snowden framträder på Gräv

Publicerad: 29 mars 2016, 09:16

Edward Snowden framträder på Gräv 2016.

Foto: Wikimedia Commons

Edward Snowden är känd världen över som den stora visselblåsaren och många kan bara drömma om att få kontakt med honom, eller ännu mindre boka honom för ett framträdande. Men det är precis det Gräv har gjort och meddelar nu att Edward Snowden kommer framträda på seminariet i Göteborg i april.

Ämnen i artikeln:

Grävande JournalisterEdward SnowdenNSA

LL

Louise Lindberg


År 2013 avslöjade Edward Snowden den amerikanska underrättelsetjänsten NSA och deras massövervakning. Sedan dess har han fått leva i exil i Ryssland för att inte bli fängslad i USA. På grund av omständigheterna är Edward Snowden inte direkt känd för sina offentliga framträdanden, men nu ska han medverka i Grävseminariet den 8-9 april.

– Ett efterlängtat besked för oss arrangörer. När vi hade bestämt oss för temat "Det fria ordet" var Snowden den första gästen vi ville bjuda in, säger grävgeneralen Nils Hanson i ett uttalande.

Hans framträdande kommer att ske via en livestream från Ryssland. Men hur går man egentligen till väga för att kontakta, och dessutom boka, världens kändaste visselblåsare? Tydligen skickar man iväg ett mejl.

– Inför årets grävseminarium började jag tidigt. I november fick han en första inbjudan. Därefter tystnad. Jag lobbade vidare mot personer som har direktkontakt med honom, men fortsatt tystnad, berättar Carolina Jemsby som tidigare intervjuat Edward Snowden för SVT.

Men arrangörerna gav inte upp utan tänkte istället att det nu är viktigare än någonsin att få höra Edward Snowden.

– Jag skickade ett mejl till och underströk att det nu är än viktigare att vi får Edward Snowdens syn på utvecklingen, och hans bästa tips på hur vi ska göra för att arbeta på ett säkert sätt digitalt. Det gick en dag, sedan kom svaret: "ES accepts the invitation", berättar Carolina Jemsby, som modererar Snowdens framträdande på Gräv lördag den 9 april.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev