Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

EFN-boss hoppar av efter chefsbråk

Publicerad: 21 november 2014, 11:09

Anders Lundborg, redaktionschef för EFN (tidigare Handelsbanken TV) lämnar sin tjänst som redaktionschef och ansvarig utgivare. Den operativa chefen Lisa Rennerstedt hävdar att hans beslut har att göra med en konflikt om en medarbetare.


Ämnen i artikeln:

Anders LundborgLisa RennerstedtEFNSvDHandelsbanken TV

- Jag har den största respekt för Anders Lundborg, men jag tycker att den här konflikten har fått orimliga proportioner, säger Lisa Rennerstedt.

EFN-anställda jobbar under kontrakt sex månader i taget och ledningen går igenom alla journalister i slutet av perioden för att bestämma vilka som ska få förlängt och vilka som inte ska få det.

Den operativachefen Lisa Rennerstedt hävdar att konflikten handlar om en medarbetare som Anders Lundborg ville förlänga kontraktet med, medan hon inte ville göra det.

– Det är inte första gången någon lämnar EFN efter en sådan genomgång, säger Lisa Rennerstedt.

Hon menar att Anders Lundborg är en otroligt uppskattad medarbetare och informerade personalen om beslutet tidigare på morgonen.

Vi har uppgifter som säger att det handlar om att Handelsbanken lägger sig hur ni ska jobba?
– Det vill jag verkligen dementera. Hela vår existens bygger på vårt oberoende och att vi fungerar utifrån Granskningsnämndens regelverk. Det här handlar om att jag och Anders hade olika uppfattningar om rekryteringsprocessen, säger Lisa Rennerstedt.

SvD Näringsliv valde ett tag att avsluta sändningarna med er för att utvärdera satsningen. Vad är status nu?
– Vi delar material med SvD, Affärsvärlden, NTM och VA, Vi har Sveriges bästa ekonomijournalister och det är befängt att tro att det skulle handla om vårt oberoende. Det här är ett rykte som har kommit i svang och jag vill verkligen dementera det, säger Lisa Rennerstedt.

Ni ska även skicka Handelsbankens informationschef Johan Lagerström till er för möte? Varför ska han till er om ni nu är så oberoende?
– Det handlar ju om att han ska kunna svara på frågor om någon vill det, säger Lisa Rennerstedt.

Vad gör er vd Carl Bjurling på Handelsbanken?
– Han jobbar med en massa olika projekt, men han är ju vd och det enda jag operativ chef som bestämmer hur vi ska jobba, säger Lisa Rennerstedt.

Ni har ändå en chef som verkar ha sagt upp sig i protest oavsett vad skälet nu är?
– Det har hänt, det är extremt trist och jag tycker att det är oproportionerligt i förhållande till sakfrågan, säger Lisa Rennerstedt.

Har du varit med om något liknande tidigare? Har ni kommit ihop er under en tid?
– Nej. Vi har haft många och långa diskussioner och han är fortfarande ansvarig utgivare, säger Lisa Rennerstedt.

Så han är välkommen tillbaka om han ändrar sig med andra ord?
– Han är alltid välkommen tillbaka. Anders Lundborg är en fantastisk person, säger Lisa Rennerstedt.

- Det här handlar bara om reportertjänsten. Vi har alltid varit och är oberoende gentemot Handelsbanken, säger Anders Lundborg.

Det sägs att folk grät när de förstod att du skulle lämna?
- Jag vet inte. Jag fick kramar, men jag direkt efter mötet när jag meddelade mitt beslut.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.