Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Efter Birro-bråket: ”Mediehusen måste ta ansvar för mordhot”

Publicerad: 17 november 2014, 12:38

Mårten Schultz.

Foto: Yasmine Winberg.

I förra veckan skrev Resumé om att Marcus Birro, Aftonbladets Fredrik Virtanen och Nyheter 24:s Mohamed Touzari fått motta flera mordhot. Nu sätter civilrättsprofessorn Mårten Schultz press på mediehusen. – Arbetsgivare och fackförbund måste kliva in när rättsväsendet inte gör det, säger han.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetNyheter24Marcus BirroFredrik VirtanenMårten Schultz

Ett mediegräl blossade upp mellan Fredrik Virtanen och Marcus Birro efter att Birro uttalat sig kritiskt mot Islam på sitt Twitterkonto.

"Köper inte snacket om att 'religioner' är farliga. Vad har den största delen av världens religiösa terrorism gemensamt? Islam. Fakta." skrev han den 4 november.

De båda gick sedan ut med att de blivir mordhotade. Även Mohamed Touzari på Nyheter 24 blev mordhotad efter att ha skrivit en krönika om Zlatans kvinnosyn.

– Man vet inte hur många journalister som blir mordhotade – det finns ingen statistik på det. Men anekdotiskt vet vi att det är vanligt, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt och lärare vid Stockholms universitet.

Han tycker att det är förfärligt att offentliga personer blir mordhotade – även om de uttryckt sig dumt.

– Man har en konstig syn på respekten för människans värdighet om man tycker att man har rätt att mordhota, även om man reagerat på något stötande. Jag tycker ju själv att det han (Marcus Birro, reds. anm.) skrev var stötande.

Hur ska man hantera mordhoten?
– I den bästa av världar utreder polisen fall och lagför dem, men det är tyvärr inte realistiskt att tänka sig en sådan framtid. Det är sympatiskt att arbetsgivare och fackförbund kliver in. Aftonbladet gjorde det när deras ledarskribent Anders Lindberg blev mordhotad – vilket ledde till att personen kunde lagföras.

Men varför görs det inte mer hos polisen?
– Företrädare för dem har sagt att det är en attitydfråga. Att digitala brott inte tas på samma allvar som om de skulle genomförts i köttvärlden. Men det går inte heller att blunda för att det är svårt att utreda vem som döljer sig bakom ett alias. Det handlar om prioriteringar och effektivitet.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.