Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Efter Cambridge Analytica-skandalen: Facebook blockar 400 appar

Publicerad: 23 augusti 2018, 06:24

Foto: b_d solis / Flickr.

Facebook stänger av datasamlande appar. Samtidigt menar bolaget att det är svårare att missbruka plattformen. Och Uppdrag Gransknings program debatteras flitigt. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

FacebookMorgonsvepet

Efter en granskning av tusentals appar på Facebook väljer man nu att stänga av närmare 400 av dem. Anledningen är att de antingen är oroade över de utvecklare som ligger bakom apparna eller hur informationen som användarna delar med sig av används. Detta vill Facebook forska i mer innan man eventuellt häver avstängningen.

En av apparna som stängts av är "My Personality", eftersom företaget bakom appen vägrat samarbeta vid granskningen. Dessutom är det enligt Facebook säkerstält att de delat information med företag och bara erbjudit begränsat skydd. Det skriver Facebook själv i sin blogg.

... plockar även bort egen datasamlande app ...
VPN-appen Onavo Protect, som krypteraroch omdirigerar nättrafik för att undvika granskning av tredje part, har nu plockats bort från Apples appbutik. Till skillnad från andra liknande appar samlade även Onavo Protect in information om användarnas internetvanor. Facebook, som äger appen, ska ha plockat bort den först efter påtryckningar från Apple som menar att den strider mot deras villkor. Det skriver The Verge.

... och blir av med tung chef
Dan Rose, som jobbat på Facebook sedan 2006, väljer nu att lämna företaget. Han har haft en nyckelroll i arbetet med olika samarbeten och uppköp – bland annat var han drivande i köpet av Instagram. Han är en av personerna i Facebooks ledning som suttit där längst tid. Dan Rose har inget annat heltidsjobb på gång, utan ska flytta till Hawaii med sin familj. Det rapporterar Recode.

Facebook inför valet: "Nu är det svårare att missbruka plattformen"
Valet i USA var en väckarklocka för Facebook, som pekats ut som den plattform som kan ha varit avgörande för presidentvalet. Därför har bolaget vidtagit en hel del åtgärder och fokuserat på att motverka utländsk påverkan, rensa bort falska konton, reducera spridningen av falska nyheter, öka transparensen kring annonser och stötta väljarna med information och ett brett perspektiv. Det skriver bolaget i en debattartikel som SVT har publicerat.

En åtgärd som rör annonser är verktyget View Ads, som gör det möjligt för användarna att se alla de olika annonser en annonsör eller politisk aktör för tillfället har aktiva, även om de själva inte fått upp någon av annonserna i sitt flöde.

Debatt om Uppdrag Gransknings program om våldtäkt
Under gårdagen sände SVT:s Uppdrag Granskning ett program där de kartlade alla som sällts för våldtäkt eller våldtäktsförsök de senaste fem åren. Programmet belyste förövarnas etniska bakgrund. Det har skapat en stor debatt kring huruvida det var rätt eller fel. I en debattartikel på Aftonbladet skriver bland annat kriminologen Nina Rung att enkla och populistiska poänger inte ger oss ett samhälle fritt från sexuellt våld. I stället ska vi fokusera på det som är relevant: Att förändra mansnormen, eftersom det i de allra flesta fall är män som begår våldtäkter.

Flera ledarsidor håller inte med. Dagens Nyheters Erik Helmerson menar att vi inte behöver vara rädda för journalistik som denna – snarare borde vi frukta tystnaden. Även Expressen slår fast att det är självklart att Uppdrag Granskning ska gräva i sexbrotten. De båda får medhåll av Barometerns Naomi Abramowicz som välkomnar mer forskning på området.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

FacebookMorgonsvepet

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.