Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Efter förtalsbråket – "Call Girl" klipps ned

Publicerad: 13 mars 2013, 14:22

I januari stod det klart att familjen Palmes förtalsanmälan mot Mikael Marcimains film "Call Girl" inte ledde till förundersökning hos JK. Nu får ändå familjen viss upprättelse. Efter en överenskommelse med filmteamet kommer en kontroversiell scen i "Call Girl" att kraftigt klippas ned.


Ämnen i artikeln:

Olof PalmeMikael Marcimain

"Call Girl" var det svenska filmårets mest omdiskuterade produktion under 2012. I filmen, regisserad av Mikael Marcimain, är den fiktiva statsministern en sexköpare av minderåriga flickor. Många kritiker och kulturjournalister reagerade på att karaktären i filmen hade uppenbara likheter med den förre statsministern Olof Palme. Det gjorde även familjen Palme. I december lämnade den förre statsministerns änka Lisbet Palme och hennes söner en anmälan om förtal av avliden mot filmen "Call girl". Justitiekanslern (JK) valde att inte ta fallet vidare till utredning.

Nu har filmteamet, med bland annat regissören Mikael Marcimain nått en uppgörelse med familjen Palme som har godkänt den nya versionen av filmen. Här har den så kallade "hotellscenen" i filmen klipps ned kraftigt, det skriver DN. I den långa scenen figurerar statsminister-karaktären med en minderårig flicka.

Den redigerade versionen av "Call girl" blir den enda versionen som kommer att få vidare distribution på bio, dvd och i tv.

– Detta gäller alltså samtliga medier. I gengäld har familjen Palme förbundit sig, om detta fullföljs, att inte framställa anspråk av något slag mot de ansvariga för filmen. Givetvis har vi sett klippningarna. I den nya versionen saknas helt kopplingen till filmens statsminister, säger familjen Palmes juridiska ombud Lars Viklund till DN.

Familjen Palme har godkänt den nya versionen
– De har accepterat den. Men det är alldeles självklart att detta har varit traumatiskt för familjen, säger Lars Viklund till DN.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Olof PalmeMikael Marcimain

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.