Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Efter HD-domen: Sörmlands Grafiska i konkurs

Publicerad: 5 januari 2016, 18:49

Sörmlands Grafiska går i konkurs – och lämnar förlagen i knipan.

Foto: Colourbox.

Sörmlands Grafiska (och nybildade Sörmlands Printing) har begärts i konkurs. Detta efter Högsta Domstolens besked i bråket om tryckerimomsen. Bland de som drabbas hårdast är Aller Media.


Ämnen i artikeln:

KonkursSörmlands GrafiskaTryckerimomsen

Strax före jul satte Högsta Domstolen ned foten i den långdragna tvisten om tryckerimomsen. De slog fast att tryckerierna är skyldiga att retroaktivt återbetala förlagen för den sänkta momssatsen under åren 2004-2007.

Många befarande att flera tryckerier skulle gå omkull av beskedet, och på tisdagen lämnade Sörmlands Printing (tidigare Sörmlands Grafiska) in sin konkurssansökan, rapporterar SR P4 Sörmland. Drabbas gör cirka 200 anställda plus en rad kunder.

I augusti i fjol flyttade Sörmlands Grafiska över sin produktion till det nybildade bolaget Sörmlands Printing. Enligt uppgifter var det ett sätt för ledningen att försöka komma undan kraven från flera kunder på miljonbelopp. Totalt har de fått tillbaka 200 miljoner kronor från Skatteverket men inte betalat tillbaka ett öre till kunderna, enligt Dagens Arbete.

Företaget har i dag skulder på mer än 70 miljoner kronor till ett 20-tal kunder, enligt Sveriges Radio. En av dessa är Aller Media som har stämt tryckeriet på 17,6 miljoner kronor. Nu är det ovisst om de kommer att få se röken av pengarna som de har rätt till. Sörmlands Grafiskas vd Seppo Rantala hänvisar SR:s frågor till konkursförvaltaren, men säger att han hoppas på att konkursen inte ska vara slutet för företaget.

FAKTA/Tryckerimomsen
En EU-dom 2010 slog fast att den grafiska branschen ska betala 6 procents moms på allt utom reklamtryck. Momsen gäller retroaktivt, vilket gör att tryckerier kan begära tillbaka skillnaden mellan 25 procents moms och 6 procents moms för åren 2004-2007. Domen har lett till att Skatteverket har riktat krav på tryckeriernas kunder om att betala mellanskillnaden. De som köpt tryckertjänsterna har i många fall efterbeskattas med motsvarande belopp. HD:s dom innebär att de kan återkräva tryckerierna på pengarna. Totalt rör det sig om cirka 3,3 miljarder kronor.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.