Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Efter Horner: stärkt SR-bevakning utomlands

Publicerad: 6 maj 2014, 08:22

SR ska stärka utrikesbevakningen efter tragedin med Nils Horner. Man tillsätter flera nya tjänster samt en traineeplats för framtida korrespondenter. Det skriver SR-vd:n Cilla Benkö och programdirektören Björn Löfdahl på SvD Brännpunkt. Duon menar att man aldrig får bli rädda och vika ned sig.


Ämnen i artikeln:

Nils HornerBjörn LöfdahlCilla Benkö

SR:s erfarne utrikeskorrespondent Nils Horner sköts till döds i Kabul i  Afghanistan i mitten på mars. I kväll hålls en minnesceremoni i  Berwaldhallen.

Cilla Benkö och Björn Löfdahl uppger nu på SvD  Brännpunkt att utrikesbevakningen ska förändras efter tragedin med Nils  Horner och bli ännu starkare, bredare och djupare.

”Vi vill inte  enbart skildra världen via det filter som trots allt bevakningen genom  de internationella nyhetsbyråerna innebär. Vi vill vara på plats.”

Resumé har tidigare intervjuat Cilla Benkö och bland annat tagit upp dödsskjutningen av Nils Horner. Då sade hon bland annat.
”Det är väldigt viktigt att inte bli för skraj nu.”

Hon uppgav också att alla utrikeskorrespondenter ska vara anställda och inte gå på frilanskontrakt.

SR fortsätter nu sitt arbete enligt den planen.

”Vi  utökar och breddar de säkerhetsanalyser som alltid sker innan vi  skickar en reporter till ett riskområde. Vi vill ha till  tillsvidareanställda korrespondenter. Alla ska kunna säga nej till ett  bevakningsuppdrag utan att behöva fundera på om det nejet gör att de  riskerar färre framtida uppdrag.”, skriver Cilla Benkö och Björn  Löfdahl.

Duon uppger att Insi-statistik visar att 36 journalister eller mediemedarbetare har dödats i tjänsten hittills i år.

”Lokala  krigsherrar och gerillagrupper har insett värdet av att försöka  kontrollera och styra det fria ordet. I en värld som blir allt svårare  och tuffare att bevaka gäller det att vi, traditionella medieföretag,  inte blir för rädda och viker ner oss.”, skriver Cilla Benkö och Björn  Löfdahl.

SR uppger också att man ska tillsätta ytterligare två  korrespondenter som ska följa och granska ett ämne över hela världen,  man förstärker även sitt korrespondentnät när det gäller  Norden-bevakningen och inrättar en traineeplats för att skola framtidens  utrikeskorrespondenter.

”Tanken är att årligen erbjuda en journalist  en plats hos oss för att här lära sig yrket i Nils Horners anda.”,  skriver Cilla Benkö och Björn Löfdahl.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.