Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Efter hoten – nu lämnar Pascalidou Ring P1

Publicerad: 26 februari 2015, 09:22

Alexandra Pascalidou

Foto: Pressbild

Alexandra Pascalidou publicerade i går ett blogginlägg om hatet och hoten hon dagligen möter i sitt arbete – och om att hon inte orkar längre. Nu har hon bestämt sig för att lämna jobbet som programledare på Ring P1 i Sveriges Radio på grund av påhoppen.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetTV4 NyhetsmorgonMalena ErnmanKarin PetterssonAlexandra Pascalidou

I ett mejl till Medievärlden berättar Alexandra Pascalidou att hon väljer att sluta som programledare för Ring P1 på grund av det hat och hot hon utsatts för:

"Just nu vet jag inte vad jag ska ta mig till. Jag är bara en ensam och hårt arbetande frilansjournalist som precis som mina tusentals kollegor inte kan landa mjukt hos en trygg och tröstande chef eller arbetsgivare. Utan säkerhetsavdelningar eller fallskärmar. Utan något att falla tillbaka på. Jag ska ta mig några dagar för att se vad jag kan göra istället. Det får vara nog nu".

Det var under gårdagens sändning av Ring P1! som journalisten Alexandra Pascalidou säger att bägaren rann över. Hon var programledare för gårdagens program och skriver på sin blogg att "samtidigt som smärtsamma mail trillade in under direktsändning höjde några inringare tonläget och var rent ut sagt så oförskämda att mitt tålamod brast".

Inlägget fortsätter med att Alexandra Pascalidou berättar om att rasismen hon och flera med henne möter har blivit en vardag. Hon skriver att hon har kämpat länge och gjort sitt bästa för att inte förlora fotfästet, men att hon inte orkar mer. På twitter har många reagerat över blogginlägget och beskrivningen av trakasserierna Alexandra Pascalidou möter. Flera kända röster twittrar om att vi måste stå upp mot hatet och ta ställning för Alexandra Pascalidou.

Leif Östman, redaktör för TV4 Nyhetsmorgon, skriver att

"Det är allas vår skyldighet att bära bördan med @pascalidou där hon känner 'jag orkar inte längre'".

Operaångerskan Malena Ernman skriver "@pascalidou står bakom dig. Du är oumbärlig" och Karin Pettersson, politisk chefredaktör på Aftonbladet skriver:

"Alexandra! Vi bär dig och finns här bakom. Kämpa, du behövs så mycket <3"

När Resumé når Alexandra Pascalidou för en kommentar låter hon trött och uppgiven:
– Jag orkar inte prata, säger hon.

Linnéa Kihlström

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.