Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Efter jätteaffären: ”Telia in i mediemarknaden omgående”

Publicerad: 24 oktober 2016, 05:45

Telias koncernchef Johan Dennelind.

Foto: Pressbild

AT&T:s köp av Time Warner öppnar upp för nya affärer, Paul Hansens ord om skottskadan och mediebranschen rasar mot drönarförbud. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

TeliaAT&TMTGTime Warner

Efter jätteaffären: "Telia in i mediemarknaden omgående"
I helgen rapporterade Resumé om årets största företagsköp när teleoperatören AT&T lade vantarna på Time Warner för över 760 miljarder kronor. Logiken är att kunna äga hela kedjan, från innehåll till distribution, i en tid när majoriteten av vår mediekonsumtion sker i mobilen. Affären banar väg för fler förvärv av liknande slag, skriver DI:s krönikör Ulf Petersson:
"Här hemma kan man förvänta sig att AT&T:s svenska motsvarighet Telia kommer att ta klivet in i mediemarknaden tämligen omgående" skriver han.

Resumé avslöjade i redan våras att Telia förhandlar med Bonnier om att köpa in sig i C More. En annan teori är att de lägger vantarna på hela MTG.
"Det hela kan gå mycket snabbare nu när AT&T har visat att man vågar" menar Petersson.

Paul Hansen: "Mitt arbete känns viktigare nu"...
DN:s fotograf Paul Hansen träffades av två skott på söndagen strax utanför Mosul i Irak. Den ena kulan träffade hjälmen. Den andra trängde igenom hans skydssutrustning och träffade ryggen – utan att ge livshotande skador. För SVT:s team på plats berättar han om den dramatiska händelsen.
– Mitt arbete känns ännu viktigare nu och jag kommer att fortsätta att arbeta i länder som Irak, berättar Paul Hansen för SVT. Men jag tycker nästan att det är pinsamt att en lindrigt skadad journalist tar utrymme från det som verkligen är viktigt. Många dör just nu omkring oss.

...Reportrar Utan Gränser: "Vi måste vara där"
RUG:s ordförande Jonathan Lundqvist är överraskad att någon medvetet skjuter mot en journalist. Men han är inte heller särskilt förvånad med tanke på de öppna strider som pågår i Irak.
– Är det någon gång det verkligen är som viktigast att rapportera så är det i ett fall som detta. Det vore att svika att inte skicka journalister till Mosul, helt klart måste vi vara där, säger Jonathan Lundqvist, till DN.
Istället tycker han att diskussionen måste handla om hur vi ska agera för att det journalistiska uppdraget ska kunna utföras så säkert som möjligt.

SD-toppar näthånade 15-åring
Ett gäng högstadieelever frågade ut utbildningsminister Gustav Fridolin i tv. Efteråt blev en 15-åring med invandrarbakgrund anklagad för att ljuga om sin ålder. Flera ledande Sverigedemokrater kommenterade sedan en bild på eleven i sociala medier, bland annat Kent Ekeroth och Linus Bylund, enligt Aftonbladet.
I själva verket var eleven född 2001. Familjen kom till Sverige när han var sex år gammal.
– Här handlar det bara om att sprida rasism. Det reagerar jag på. Det är inte så människor med makt ska bete sig och framför allt inte mot barn, säger Gustav Fridolin till Aftonbladet.

Branschen rasar mot drönarförbud
I fredags kom en dom i Högsta förvaltningsdomstolen som i praktiken förbjuder all fotografering med hjälp av drönare. Det har fått mediebranschen att gå i taket.
– Tyvärr slår det här hårt mot våra möjligheter att bevaka och dokumentera såväl nyheter som viktiga händelseförlopp, inte bara under stora nyhetshändelser utan generellt. Det finns redan i dag ett tydligt regelverk över hur drönare får användas och att på det här sättet totalförbjuda användandet är en överreaktion, säger Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén till den bloggen Aftonbladet Inifrån.

Första tidningen som ger stöd till Trump
En lång rad medier har ställt sig i kö för att backa Hillary Clinton och ta avstånd från Donald Trump. Nu har det första exemplet på motsatsen kommit från en större tidning. Det rör sig om The Review-Journal i Las Vegas. New York Times skriver att man bör vara medveten om att tidningen förra året köptes av kasinomiljardären och Trump-supportern Sheldon Adelson.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

TeliaAT&TMTGTime Warner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.