Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Efter kritiken: Facebook tar krafttag mot fejknyheter

Publicerad: 15 november 2016, 07:23

Ett av de fejkcitat från Donald Trump som spreds under valrörelsen och Facebookgrundaren Mark Zuckerberg.

Sajter som sysslar med fejkade nyheter ska inte längre kunna spida sitt innehåll i nätjättens annonsnätverk, Stjärnreporter anklagar Trump för mutförsök och rockad bland sportmedieprofilerna. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Peter JihdeFacebookFox NewsTommy ÅströmGoogleDonald Trump

Stopp för fejkade nyheter på Facebooks annnonsnätverk
Timmar efter att Google meddelat att man kommer att stoppa fejkade nyhetersartiklar från att dra nytta av företagets annonsnätverk, så kom nyheten att Facebook gör samma sak. Sajter som sysslar med fejkade nyheter ska nu ha lagts till den lista av företag som redan idag är bannlysta från nätverket Facebook Audience Network.
"Vårt team kommer att granska alla som publicerar nyheter hårt och se till att de följer våra riktlinjer" säger en talesperson för Facebook. Det rapporterar The Verge. Beslutet kommer efter en vecka där det sociala nätverket kritiserats hårt för den desinformation som spreds i samband med presidentvalet i USA.

Donald Trump anklagas för mutförsök...
Donald Trump ska ha försökt muta flera journalister med gåvor och hotellvistelser under valrörelsen. Det hävdar Fox News programledare Megyn Kelly i sina memoarer som släpps i dag, skriver AP. Han ska bland annat ha försökt erbjuda henne gratisboende på ett av sina hotell, för att påverka nyhetsbevakningen.

... och Trumps strateg kritiseras: "Fascist"
Kontroversielle kampanjchefen Steve Bannon är Donald Trumps nye chefsstrateg och rådgivare. Beslutet i går gav direkt en våg av kritik, skriver Fox News. Kritikerna hävdar att utnämningen indikerar att Trump vill omsätta den hätska högerpopulistiska inriktning som präglade hans valrörelse i reell politik. Demokraten Adam Schiff skriver på Twitter att "Bannons "antisemitiska, misogyna åsikter inte hör hemma i Vita Huset". Republikanen John Weaver hävdar att den nyvalde strategen representerar den fascistiska extremhögern. "Var mycket vaksamt, Amerika", skriver han på Twitter.

Programledare tvingas lämna Radiosporten...
Tommy Åström får lämna Radiosporten efter 22 år. Friidrottskommentatorn som även har uppdrag för C More och TV4 sitter på ett utgående kontrakt som inte kommer att förlängas.
– Jag hade gärna fortsatt, säger Åström till Expressen.

...men tar över efter Jihde
Tommy Åström får sluta som kommentator för Radiosporten. I vår får han ett nytt uppdrag. Profilen kommer att programleda hockey-VM i TV4 istället för Peter Jihde.
– Ingen är oersättlig. Inte jag på Radiosporten och inte Peter Jihde på TV4, säger Åström till Aftonbladet.

Chicagobyrån där medarbetarna trivs
Det amerikanska reklammagasinet AdAge har rankat de bästa arbetsplatserna i reklamindustrin. I topp hamnar Be Found Online med sina 40 anställda i Chicago. Noterbart är att de tre högst rankade byråerna har färre än 100 anställda.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.