måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Efter kritiken – Google satsar 2,5 miljarder kronor på journalistik

Publicerad: 21 mars 2018, 06:27

Google storsatsar för att hjälpa medier men möts av skepsis, härvan växer kring Cambridge Analytica och TV4 och Telenor har kommit överens. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.

Ämnen i artikeln:

Cambridge AnalyticaFacebookTelenorTV4Google

FT

Fredrik Thambert


Efter kritiken – Google satsar 2,5 miljarder kronor på journalistik...
De senaste veckorna har Google fått kritik här i Sverige, bland annat för att tillgängliggöra hat och antisemitism. Även internationellt har sökjätten ifrågasatts för vad som tillåts på deras plattformar, som fejkade nyheter och terrorpropaganda. Nu meddelar bolaget att de plöjer ned 300 miljoner dollar (nästan 2,5 miljarder kronor) under en treårsperiod i satsningen Google News Initiative, rapporterar The Verge. Pengarna ska gå till att stötta kvalitetsjournalistik och bekämpa desinformation, hjälpa medier att växa affären samt att skapa nya verktyg som underlättar arbetet för journalister.
En annan nyhet är tjänsten "Subscribe with Google" som ska göra det enklare att prenumerera på tidiningar med betalvägg som New York Times.

...men satsningen ifrågasätts
Recodes mediereporter Peter Kafka är skeptisk till Googles senaste utspel för att blidka mediebranschen. Han skriver "hur mycket Google och Facebook än försöker hjälpa medier kommer de att göra mer för att skada dem, för det är så de är skapta. De är byggda för att tömma medierna på innehåll". Kafka skriver också att 300 miljoner dollar motsvarar en procent av Googles annonsintäkter under det sista kvartalet 2017.

Skandalen växer: Cambrige Analytica stänger av vd:n
Härvan kring Facebook och analysföretaget Cambrige Analytica växer. I går kväll publicerade brittiska Channel 4 News en smygfilmad video där några av företagets chefer skryter om Cambridge Analyticas roll i Donald Trumps valseger 2016.
– Vi stod för all research, alla data, all analys, vi ledde hela den digitala kampanjen, hela tv-kampanjen och våra data låg bakom hela strategin, säger Cambrige Analyticas vd Alexander Nix i videon.

Kärnan i avslöjandet är att Cambridge Analytica misstänks ha samlat in information om 50 miljoner amerikanska Facebookanvändare på bedrägligt sätt. Information har sedan använts för att påverka hur människor röstar. Som en konsekvens har nu vd:n Alexander Nix stängts av från jobbet.

Men även Facebook har dragits med i skandalen. Aktien har fallit två dagar i rad och 50 miljarder dollar i börsvärde har gått upp i röt sedan i fredags. Folk uppmanas också att radera sina konton under hashtagen #DeleteFacebook. Grundaren Mark Zuckerberg har hittills inte kommenterat förtroendekrisen som uppstått.

TV4 och Telenor överens
Hotet om nedsläckning blev kortvarigt. I går kväll lyckades TV4 och Telenor hitta en lösning som gjorde att kabelbolagets 850 000 hushåll inte blev av med tv-kanalerna vid midnatt.
– Jag är glad över att Telenor kom tillbaka till förhandlingsbordet och att vi till slut lyckades nå en överenskommelse som speglar TV4-Gruppens ökade värde. Framför allt är jag glad för våra tittares skull, och att vi kunde undvika att de drabbades, liksom våra annonsörer. Det här innebär ett fortsatt viktigt samarbete med Telenor, att Canal Digitals och Bredbandsbolagets kunder även fortsättningsvis kan se TV4:s kanaler och program, säger TV4:s operativa chef Mathias Berg i ett pressmeddelande.

Drottningen tjänade mindre än prinsen – får ursäkt
Tv-serien The Crown har fått hård kritik sedan det framkommit att Claire Foy som spelar drottning Elizabeth fått lägre lön än den manliga motspelaren Matt Smith som spelar prins Philip. Nu ber produktionsbolaget om ursäkt, men utan att nämna i fall löneskillnaden ska utjämnas retroaktivt, skriver TT (via Omni).

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev