Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Efter kritiken: Youtube samlar barninnehåll på en egen sajt

Publicerad: 29 augusti 2019, 06:40

Youtube lanserar ny sajt men försvarar det kontroversiella innehållet, jätten tvingas betala 116 miljoner för vilseledande marknadsföring och nu åtalas Cissi Wallin för grovt förtal. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

YoutubeCissi Wallin

Youtube har byggt en separat sajt helt tillägnad barn i kölvattnet av den växande oro och kritik över att barn kan mötas av stötande videor på plattformen. Det är några år sedan Youtube började kritiseras av föräldrar som uppmärksammade hur deras barn tittade på användargenererade våldsamma versioner av barnkaraktärer som Greta Gris. Sedan dess har Youtube skärpt möjligheten till föräldrarkontroll i Kids-appen och ny meddelar alltså Youtube att man släpper en webbplatsversion av mobilappen. Sajten kommer bland annat innehålla möjligheten att ställa in utifrån tre åldersintervaller, rapporterar Gizmondo. Nyheten kommer efter den amerikanska handelskammarens utredningsom granskat i fall Youtube brutit mot lagar som ska skydda barn från riktade annonser och datainsamling.

Youtube-chefen försvarar rätten till stötande innehåll
De senaste åren har Google vid upprepade tillfällen kritiserats för bristen på brand safety. Flera annonsörer har valt att pausa eller helt stoppa sin annonsering på Youtube eftersom de anser att plattformen inte kan garantera att den marknadsföring de betalar för sker i en skyddad kontext. Nu går Youtubes vd Susan Wojcicki ut och försvarar plattformens rätt att distribuera "stötande" och "kontroversiellt" innehåll, det rapporterar Campaign. I samband med att bolaget är i färd med att ta bort filmer som strider mot Youtubes policy skriver hon till innehållsskaparna att det är viktigare än någonsin att bevara en öppen plattform, i ljuset av mediers och lagstiftares påtryckningar. Noterbart är att hon i brevet försvarar användarnas rätt att publicera kontroversiellt innehåll, utan att beröra innehållet för barn eller den utredning som amerikanska handelskammaren har genomfört.

Jätten tvingas betala 116 miljoner för vilseledande marknadsföring
Processortillverkaren AMD har gått med på att betala 12,1 miljoner dollar (motsvarande 116 miljoner kronor) till ett antal konsumenter som stämt företaget. Konsumenterna hade köpt en processor byggd med AMD:s FX Bulldozer-teknik som marknadsfördes som en åttakärnig processer när den i själva verket bara innehöll fyra. Rättsprocessen har pågått i ett år och AMD har hävdat att modulerna ska räknas som två kärnor var, men nu får konsumenterna rätt rapporterar TheVerge.

Samsung ber om ursäkt: Ville dölja sexleksaker under event
Samsung går ut med en ursäkt till Liz Klinger vd för Lioness, ett företag som tillverkar sexleksaker för kvinnor. Det var i samband med ett techevent i förra veckan som Samsung arrangerade som teknikjätten bad företaget att dölja sina produkter. Det skriver The Verge. Liz Klinger är inte alltför tacksam till ursäkten eftersom Samsung inte har hört av sig till henne personligen och vidhåller att företaget är exkluderande.

Cissi Wallin åtalas för grovt förtal
Cissi Wallin åtalas för grovt förtal sedan hon anklagat Fredrik Virtanen för våldtäkt, det skriver medieprofilen själv på sajten Gardet.
"Det är en tydlig signal från rättsväsendet och samhället till alla kvinnor och unga tjejer: Var tyst."Fredrik Virtanen som polisanmälde Cissi Wallin efter att ha blivit anklagad skriver på Twitter: "Det är början på slutet för den här mardrömmen"

Han ska upprätta förtroendet för Swedbank
Swedbanks styrelse har utsett Jens Henriksson till ny vd och koncernchef för den krisdrabbade banken. Han lämnar därför samma post på Folksam.
– Jag känner mig ödmjuk och hedrad, säger Jens Henriksson i ett pressmeddelande.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

YoutubeCissi Wallin

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.