Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Efter kungabråket - Daniel Nyhlén slipper förundersökning

Publicerad: 21 november 2012, 23:42

Daniel Nyhlén och omslaget till "Från en säker källa"

Foto: Åsa Örtengren och pressbild

Den tidigare hovreportern Daniel Nyhlén förtalsanmäldes av medförfattaren till "En säker källa" Desirée Ahokas Schein efter uttalanden i Sveriges Radio. Nu beslutar Justistiekanslern (JK) att inte inleda någon förundersökning.


Ämnen i artikeln:

Daniel NyhlénMedierna

För några veckor sedan intervjuades Daniel Nyhlén, till vardags publisher på sajten Improveme.se, i Sveriges Radios "Medierna" med anledning av boken "Från en säker källa".

Under intervjun anklagade han Desirée Ahokas Schein frilansresearcher och medförfattare till "Från en säker källa", för att ha tagit betalt av kungens vänner för att skriva boken.

En polisanmälan lämnades in till Justitiekanslern. Desirée Ahokas Schein delgav att hon kände sig kränkt över Daniel Nyhléns uttalanden. Hon ansåg att det inte fanns någon sanning i påståendet om att hon skulle ha tagit emot ersättning för att finansiera boken.

– Hon är fullständigt galen och har polisanmält människor fram och tillbaka förut. Jag tror folk förstår att det här är ett desperat och billigt marknadsföringsförsök för en bok vars trovärdighet har smulats sönder i medierna, sade Daniel Nyhlén till Resumé i samband med att fötalsanmälan hade lämnats in.

Nu har Justitiekanslern beslutat att inte inleda en förundersökning om förtal. Det uppger nyhetsbyrån Siren.

Grunden till avslaget bygger på att författarens polisanmälan var riktad mot Daniel Nyhlén som intervjuobjekt. Uttalanden i radioprogram kan bara den ansvarige utgivaren straffas för.

Eftersom JK bara väcker åtal i undantagsfall är anmälarens enda möjlighet nu att väcka enskilt åtal mot utgivaren, Sveriges Radio.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Daniel NyhlénMedierna

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.