Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Efter #metoo: Så många anmälningar har PO fått in

Publicerad: 19 mars 2018, 12:22

För en månad sedan fälldes flera tidningar av PO sedan de tagit in ett TT-telegram som felaktigt utpekade en man för sexuella trakasserier. Under våren kommer PO ta en rad beslut i kölvattnet av #metoo.


Ämnen i artikeln:

Ola SigvardssonPressombudsmannen

Under 2017 inkom 507 anmälningar till Pressombudsmannen (PO) Ola Sigvardsson. Han uppskattar att sedan oktober 2017 har det kommit cirka 25 anmälningar med en koppling till #metoo. Antalet anmälningar till PO har ökat stort under de senaste tio åren. Men utvecklingen handlar mer om att flera tidningar har gjort det enklare att anmäla dem, via en e-blankett på sajten, snarare än metoo specifikt. I PO:s årsberättelse lyftes #metoo fram som en nyckelfråga.

– Vi har ett antal ärenden, mellan tummen och pekfingret handlar det om 25 stycken. De flesta är inte offentliga, tidningar som anmäls ska enligt regelverket inte publicera av hänsyn till den anmälaren, säger Ola Sigvardsson till Resumé.  

Hur skulle du värdera storleksgraden antalet anmälningar i relation till #metoo?
– Det handlar om en väldigt stor händelse och då är det naturligt att det blir en del anmälningar. Vissa av anmälningar kommer från personer som känner sig utpekade av en tidning. Andra har anmält flera tidningar.

PO:s första beslut i ärendena kommer att presenteras senare i vår och eftersom anmälningarna ska lämnas in senast tre månader efter publiceringen räknar inte Ola Sigvardsson med att få in så många fler.

Efter nyheten om att Kulturhuset Stadsteaterns förre vd Benny Fredriksson dött under en semester i Australien skrev Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg en självreflekterande text om den rapportering Aftonbladet granskande artiklar om kritiken som fanns mot hans chefskap på teatern. Hans avgång i december föregicks av ett upprop i tidningen där 40 personer krävde hans avgång. Samtidigt som hon problematiserar rapporteringen drar hon slutsatsen att granskningen var legitim, att tidningen inte hade kunnat göra någonting annorlunda med undantag av en löpsedel som kunde ha formulerats på ett annat sätt.

”Vi stod med alldeles för många vittnesmål för att inte skriva om arbetsmiljöproblemen på Stadsteatern. Vi sökte dem som hade andra uppfattningar, vi visste ju att de fanns, men de ville eller vågade inte ställa upp i de allmänt hysteriska Metoo-tiderna som inte medgav några nyanseringar. Bilden av Fredriksson i Teatersverige kom därför av vissa att uppfattas som ensidig, även om ingen ifrågasatt att samtliga vittnesmål talade sant om sina erfarenheter. Detta dilemma brottas vi journalister med i nästan allt vi gör.”, skrev Åsa Lindersborg i en krönika under söndagen. Noterbart är att Aftonbladets kulturchef själv varit en kritisk röst mot uthängningarna under #metoo.

Publicistklubbens ordförande Anna Hedenmo är en av dem som var tidiga med att kritisera journalistiken under #metoo. I ett uppmärksammat debattinlägg i Expressen från den 15 januari skrev hon bland annat.
”På samma känslodrivna sätt namngavs en rad kända män av etablerade medier. De vanliga kriterierna, att vi publicerar det som är sant och relevant, kastades överbord i takt med att sociala medier drev de traditionella medierna framför sig. Kvinnors utsagor blev till självklara sanningar utan varken åtal eller domar, och en rad män fick sina liv dramatiskt förändrade över en natt.”

De senaste veckorna har gett möjlighet till självrannsakan för flera svenska mediehus och utgivare. SvD, Expressen och Resumé är tre av de tidningar som har blivit PO-anmälda. TV4, SR och SVT har i sin tur blivit anmälda till granskningsnämnden. Därtill har åklagaren inlett en förundersökning gällande förtal mot Cissi Wallin efter hennes anklagelser mot Fredrik Virtanen. För en månad sedan dömdes en kvinna för förtal i Södertörns tingsrätt sedan hon hängt ut en man under #metoo och hävdat att han våldtagit henne.

Den 22 februari i år klandrade Pressens Opinionsnämnd flera tidningar för att felaktigt ha namngivit en person som påstods ha utsatt en medarbetare för sexuella trakasserier. Uppgifterna baserades på en fällande dom i Arbetsdomstolen, men domen gällde en annan person. Artikeln var ett telegram från TT.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.