Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Efter Metro-avhoppen: "Ingen partystämning på redaktionen"

Publicerad: 15 maj 2017, 09:53

Metros debattchef Soraya Hashim.

Foto: Mynewsdesk

UPPDATERAD. Metro skakas av en rad tunga avhopp, både bland reportrar och krönikörer. Debattchefen Soraya Hashim har förståelse för utvecklingen till följd av Metroägarnas uppmärksammade uttalanden i helgen. "Jag stöttar dem i deras beslut".


Ämnen i artikeln:

MetroStaffan ErforsChristen Ager-HanssenMats Qviberg

I fredags publicerade den högerpopulistiska nyhetssajten Nyheter Idag en lång intervju med Metros ägare och styrelseordförande Mats Qviberg och Christen Ager-Hanssen. Mats Qviberg beskrev bland annat en reporter som skrivit om det organiserade tiggeriet som en "typisk stalinist som vi borde bli av med". Ager-Hanssen berättade i sin tur att han såg samarbetsmöjligheter mellan Metro och Nyheter Idag. Ager-Hanssen har i efterhand sagt att han inte kände till sajten, trots att han under intervjun med Nyheter Idag berättade att han analyserat deras innehåll.

Som en följd av intervjun har krönikörerna Evyn Redar, Viktor Banke och Emma Frans valt att lämna sina uppdrag för tidningen. Även reportern Anton Säll meddelar på sin Facebook-sida att han sagt upp sig från Metro. De båda nyhetscheferna Emmelie Wallroth och Johanna Cardell har också lämnat.

– Jag har varit gästkrönikör och även om det varit ett korttidskontrakt så väljer jag att säga upp det. För mig är det viktigt att markera att man tar avstånd från den här typen av alternativa mediesajter. Jag vill inte förknippas med dem, berättar Emma Frans.

Hur ser du på Mats Qviberg och Christen Ager-Hanssens uttalanden?

Det är synd när det kommer in dåligt pålästa frifräsare och försöker få inflytande över saker de inte ska bestämma över. Det går ut över de många duktiga människor som jobbar på Metro, avslutar Emma Frans.

– Jag har funderat på att lämna sedan ett tag tillbaka och efter helgens uttalanden kändes det rätt, berättar Anton Säll. Precis som mina kollegor har sagt är ägarnas uttalanden väldigt beklämmande.

Resumé har sökt Evyn Redar utan resultat och Viktor Banke menar att han inte har mer att säga i frågan samt att en förklaring till uppsägningen är överflödig.

Soraya Hashim är debattchef på Metro.

– Jag tycker det är himla olyckligt. Det är så många människor som kämpat hårt för att bygga upp Metro och vår trovärdighet, vilket man nu går ut och riskerar. Det handlar inte bara om vilka man talar med utan även om vad man säger. I dagens Gomorron Sverige var det samma visa, berättar hon.

Hur ser du på de avhoppande krönikörernas beslut?

– Jag stöttar dem i deras beslut, de måste göra vad som känns rätt och riktigt för dem. Det är bara att beklaga att vi tappar så kompetenta skribenter. Jag hoppas att andra redaktioner kastar sig över dem och erbjuder uppdrag.

Hur ska ni jobba för att ersätta dem?

– Det måste vi fundera på och jag ska tala med chefredaktören, Staffan Erfors, om vilka han anser skulle kunna vara lämpliga ersättare.

Hur har stämningen varit på redaktionen under förmiddagen?

– Det har inte varit skumparty-på-Ibiza-stämning om jag säger så. Vi har haft ett möte där vi på redaktionen fått ställa våra frågor till Staffan som berättat hur han ser på saken. Det är inget han ställer sig bakom överhuvudtaget.

Resumé har även varit i kontakt med krönikörerna Nina Åkestam och Cissi Wallin. Ingen av dem vill uttala sig innan de fått en tydlig bild av vad som hänt.

Här är alla som sagt upp sig från Metro den senaste tiden:

Evyn Redar, krönikör

Amat Levin, krönikör

Emma Frans, krönikör

Viktor Banke, krönikör

Emmelie Wallroth, nyhetschef

Johanna Cardell, nyhetschef

Anton Säll, reporter

Eric Ljunggren, vice vd

LÄS MER: Metros chefredaktör: "Som medieägare ska man inte bete sig som Qviberg"

LÄS MER: TV4 bryter med Metros Viralgranskaren efter intervjun

LÄS MER: Kritikstorm mot Metros ägare efter intervju med Nyheter Idag

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.